fbpx

Östermalm

Birger Jarlsgatan 112

Visa alla bilder

Välkommen till denna ståtliga jugendvåning med hörnläge högst upp i huset. Genomgående i fantastiskt skick med ett magiskt ljusinsläpp från alla fyra väderstreck. Bostaden har tre ordentliga sovrum, ett stort badrum med dubbeldusch och badkar, gäst-wc och dessutom tre originalbalkonger i olika väderstreck där du kan följa solens alla timmar. Till bostaden finns två separata ingångar med hiss. Välskött förening med garage i huset och goda lokalintäkter. Varmt välkommen på visning!

Rum & Storlek

5 / 160 m2

Pris

19 500 000 kr

Avgift

5 219 kr / mån

Våning

5

Hiss

Ja

Visning

Kontakta mäklaren för visning!

Karta

Birger Jarlsgatan 112

Kontaktuppgifter:

Julia Hagnäs

072-857 98 96 julia.hagnas@alexanderwhite.se
Birger Jarlsgatan 112

Kontaktuppgifter:

Wilhelmina Bonde Alfvén

070-878 78 64 wilhelmina.b.alfven@alexanderwhite.se

Interiör

Hall
Vi tar hissen upp fem trappor och öppnar de stiliga pardörrarna. Här ser vi direkt en nyslipad fiskbensparkett och nymålade väggar i en ljus kulör. Till höger efter hatthyllan ligger en balkong med förmiddagssol och utsikt över takåsar samt föreningens trevliga gård. Hallen binder på ett förtjänstfullt sätt samman övriga rum (faktum är att man når alla rum förutom ett sovrum härifrån). Här finns så klart en gästtoalett med vägghängd wc-stol och klinker i marmor. Ytterligare förvaring i form av en originalgarderob.

Vardagsrum
Vi går rakt fram i hallen och träder in i det tjusiga vardagsrummet. Den som tittar noga noterar att fiskbensparketten i ek har en s.k. snobbrand och de matta dova väggarna är målade i en gråbrun matt kulör med vackra lister vilket harmoniserar med vita snickerier och stuckatur. Stuckaturen är en genomgående lösning där gardinerna på ett smart sätt löper innanför stuckaturen. Här finns plats för rejäl soffgrupp och matbord för upp till tio personer. Balkongen mot Frejgatan i väster med kvällssol är smal men otroligt tjusig med sitt järnsmide från byggåret. Härifrån blickar vi ut mot Vanadislunden, hustak och det skadar inte heller att motstående hus har en väldigt vacker fasad.

Kök
2017 var det dags att renovera köket. Grundförutsättningarna var två vackra korspostfönster i öster och på golvet furutiljor.

Valet föll på ljusgrå skåp från Härjedalskök, vitt metrokakel, bänkskiva i kvartssten, rejält med arbetsytor och självfallet full maskinell utrustning i form av bland annat dubbel kyl/frys och köksfläkt från Smeg. Här sitter nuvarande ägare gärna ner till vardags och när det vankas gäster är direkt access till vardagsrummet självfallet ett plus.

Badrum
Jo, man kan nog säga att badrummet hade bra förutsättningar. Rätt storlek och ett vackert korspostfönster är alltid en bra början. När hantverkarna var klara fick vi en liten pärla med dubbla takduschar och handfat, fristående badkar, blandare i mässing från Tapwell, platsbyggd förvaring, kakel och klinker i hexagonformad marmor, golvvärme, tvättmaskin och torktumlare. Dessutom har badrummet en egen liten toalett med möjlighet att stänga om sig.

Hörnsovrummet
Via tjusiga spröjsade glasdörrar träder vi in sovrummet. Solen strömmar in via ett vackert treluftsfönster med överfönster i söderläge mot Birger Jarlsgatan. På golvet ligger nyslipad fiskbensparkett, väggarna är målade i kulören sandhav från Nordsjö och en platsbyggd förvaringslösning skapar en form av sovalkov med små sängbord med eluttag (även om mobilen borde läggas bort på natten).

Via en industriell glasvägg (ett medvetet och lyckat stilbrott) har detta rum delats av för att skapa ett mindre arbets- eller barnsovrum mot Frejgatan.

Sovrummet med egen balkong/walk-in closet
Intilliggande sovrum mot Birger Jarlsgatan är ett ypperligt sovrum komplett med egen balkong med en fantastisk vy längs Birger Jarlsgatan. Bredden på gatan, att det är en allégata och balkongens utformning med stiligt järnsmide för tankarna till att vi kunde befinna oss i Paris åttonde arrondissement. Längs ena väggen löper en platsbyggd garderobslösning med infälld belysning samt dörrhandtag och stegstång i mässing. Väggkulör bright roubaix från Nordsjö.

Sovrummet mot gården
Innanför köket med separat entré från gårdshusets trappuppgång ligger det sista sovrummet. Perfekt för tonåringen, au-pair eller kanske för uthyrning. Här är väggarna ljust gråa och på golvet ligger nyslipade furutiljor. Läget i öster innebär att du vaknar till solens strålar året om.

Lite om tekniska lösningar
Kök, badrum och gäst-wc har infällda högtalare (perfekt för att exempelvis koppla in ett Sonossystem). All el är bytt med dimmers i alla rum.

Fastighet

Morkullan 32 är ett hörnhus i korsningen Frejgatan/Birger Jarlsgatan och uppfördes mellan 1905 och 1909 enligt ritningar av Victor Dorph och Anders Höög. Dorph och Höög var en framgångsrik arkitektduo som ligger bakom uppemot 250 hus i Stockholm från 1900-talets början. Den är byggd i klassisk jugendstil med en stram fasad, där bottenvåningen är klädd med släthuggen sandsten och fasaden putsad i ljust gulorange. Den fina innergården renoverades 2010, och tas om hand av föreningens trädgårdsgrupp. I föreningen finns även fler gemensamma faciliteter såsom en gemensamhetslokal och bastu. Även garageplats finns i föreningen och fördelas enligt ett kösystem. Barnvagnsrum och cykelrum finns i trapphuset på Frejgatan och hiss i trapphuset på Birger Jarlsgatan. Till lägenheten hör ett förråd om 8 kvm som finns i källaren. Föreningen har god ekonomi och drivs av en engagerad styrelse.

Förening

Antal lägenheter och lokaler
Föreningen äger fastigheten Morkullan 32 med adresserna Birger Jarlsgatan 112 samt Frejgatan 15. Föreningen omfattar 23 bostadslägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt, och fyra lokaler (alla uthyrda). Den totala boytan är 2 449 kvm och lokalytan är 375 kvm. Huset ritades av arkitekterna Dorph & Höög och uppfördes 1905-09.

Föreningen förvärvade fastigheten 1989 och äger marken.

Förvaltare
BEJO AB biträder styrelsen i den ekonomiska förvaltningen. Föreningen har avtal med Åkerlunds Fastighetsservice AB om tillsyn i fastigheten.

Renoveringar
2019 ovk, målning yttertak, byte vissa avlopprsrör, renovering pumpgrop.
2017 fönsterrenovering.
2014 fasadrenovering.
2013 stamspolning.
2010 renovering av garage och omläggning av innergård.
2007 nya maskiner till tvättstugan.
2006 trapphusrenovering.
1990 fönsterrenovering med installation av isolerglas.
1989 stambyte och byte av elstigare.

Kommande renoveringar
Föreningen har inga större planerade renoveringar.

Ekonomi
De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 13,8 mkr, vilket ger cirka 5 635 kr/kvm boyta. Avgift/kvm ca 375 kr. Inga avgiftsändringar är planerade. Lokalintäkterna uppgick 2019 till 836 tkr och garageintäkter till 137 tkr.

Hiss
Hissen nås via endast två trappsteg (ett från gatan och ett i trappuppgången).

Andrahandsuthyrning
Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning
Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar
Städdagar genomförs en gång per vår och en gång per höst.

Tvättstuga
Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen
I fastigheten finns cykelförråd, barnvagnsrum, samlingsrum och bastu med dusch. Föreningen har en fin innergård med utemöbler, planteringar och fontäner. Det finns sex garageplatser att hyra för 1 900 kr/mån för medlemmar (separat kö). Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd.

Bredband och kabel-tv
Comhem finns indraget i huset.

Juridisk person
Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll
Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.