Vasastan

Dalagatan 72A, Ö.G

Visa alla bilder

När en lägenhet besitter så mycket fördelar som denna så är det alltid svårt att veta hur man ska börja beskrivningen. Förutom att lägenheten nyligen genomgått en totalrenovering där exklusiva materialval varvats med att bevara de originaldetaljer som maximerar bostadens känsla - så har även föreningen fri uthyrning. Nu tänker du kanske att det inte kommer vara aktuellt att hyra ut. Lek däremot med tanken att ni under vintersemestern eller under ert besök i sommarhuset kan få en ersättning som täcker boendekostnaderna resterande månader av året. Det kanske inte är så dumt trots allt. Om ni däremot inte vill spendera sommaren på annan ort kanske det vore en idé att inspireras av grannarna som alla sökt och beviljats bygglov för ytterligare en balkong mot innergården. Två balkonger i två olika väderstreck - ytterligare en detalj som kanske inte är så dum.

Jag avslutar beskrivningen med den av mäklare omåttligt använda frasen - denna lägenhet måste upplevas på plats!

Rum & Storlek

4 / 91 m2

Pris

11 500 000 kr

Avgift

5 310 kr / mån

Våning

1, Ö.G

Hiss

Nej

Visning

Kontakta mäklaren för visning!

Karta

Planlösning

floor-plan floor-plan
Dalagatan 72A, Ö.G

Kontaktuppgifter:

Lisa Ode

073-543 03 24 lisa.ode@alexanderwhite.se

Interiör

Fastigheten är från 1904 och därmed får ni ett boende med alla de fantastiska arkitektoniska egenskaper som sekelskiftet hade att erbjuda. Över tre meter i takhöjd, stora spröjsade fönsterpartier, en tegelmur med valvformade portar och originalstuckaturer gör denna lägenhet till ett riktigt konstverk. Sekelskiftesvåningar kan ibland kännas mörka men denna lägenheten ger en känga till dåtidens byggnorm. Här är ljusinsläppet genomgående och alla fönster vetter mot minst en av föreningens två innergårdar. Närmaste fasaden är en vacker tegelfastighet som används som ateljé – vilket ger en nästintill obefintlig insyn i lägenheten men ändå en möjlighet för ljuset att strömma in från morgon till kväll. Du kanske även noterade att det inte finns några kakelugnar i lägenheten vilket är synd i en så fantastisk sekelskiftesvåning. Goda nyheter är att det finns öppna rökkanaler i fastigheten där igen vissa grannar valt att installera fungerande kakelugnar. 

Lägenheten är belägen i gårdshuset, omringat av innergårdar som erbjuder vackra rosa körsbärsträd och knallröda klätterrosor. Förutom det estetiska i att boendet ligger mitt i en oas av växtlighet blir ljudet av Stockholms stadsliv obefintligt och går du genom tre av föreningens låsta portar befinner du dig mitt på Dalagatan med endast någon minuts promenad till ständigt populära Odenplan.

Hall
Du går in genom bostadens säkerhetsdörr för att komma till lägenhetens hall. Här finns både avhängningsmöjligheter och en platsbyggd garderob. Det ligger ett genomgående fiskbensparkett i massiv ek i hela bostaden som börjar här. Direkt till höger finns bostadens gästtoalett. Längs hallen sträcker sig tegelväggen från 1904 som nuvarande ägare hittade vid renoveringen som ger en rustik konstrast till lägenhetens övriga mer rena stil. Tegelväggen bjuder också på två breda ingångar med valv som tar dig till sov- och vardagsrum. 

Kök
Lägenhetens hjärta! Här har det inte sparats in på varken materialval eller praktiska funktioner. Längs med väggen ligger det stilrena platsbyggda köket med släta mörkgrå luckor som bryts av med en bänkskiva av kompositsten i marmorutförande. Stänkskyddet går i samma sten som bänkskivan och sträcker sig upp till överskåpen. Självklart bjuder även köket på en stor köksö där matlagningen sker med hjälp av en induktionshäll med inbyggd fläkt och en vinkyl som håller drycken i perfekt temperatur. Väggarna är målade i en varm beige och de höga socklarna med bröstpanel är genomgående i vitt. Pardörrar med fönster upp till taket tar dig ut till balkongen. 

Vardagsrum/matsal
Öppen planlösning mot köket som gör att du har möjlighet att använda detta rum som en lyxig matsal eller som ett kombinerat vardagsrum. Rummet är stort nog till att både rymma soffgrupp och matplats vilket gör att du kan få loss ett extra sovrum från nuvarande disponering. I denna öppna planlösning är det hela tre stora fönsterpartier som vetter mot en av föreningens innergårdar och taket är beklädd med både originalstuckatur och takrosett. I dagsläget ligger det en djup garderob längs med ena väggen i vardagsrummet som kan användas som både förråd för ytterkläder, väskor och som städskåp. 

Sovrum 1/Vardagsrum
Idag disponeras detta rum som bostadens vardagsrum men för den som önskar ett extra sovrum är detta ett givet master. Förutom gott om plats för en stor dubbelsäng kan du också ha platsbyggda garderober och en arbetshörna. Stort spröjsat fönster mot föreningens andra innergård som bjuder på ett stort blommande körsbärsträd precis utanför. Detta rum är precis så tyst och insynsskyddat som man vill att ens sovrum ska vara. Självklart finner du även här stuckatur, takrosett och breda fönsterbrädor i sten.

Sovrum 2
Detta är det rum som idag används som huvudsakligt sovrum. Lägenheten kompromissar inte på sovrummens storlek och detta fungerar lika utmärkt som master som det förra. En dubbelsäng och övrig tillhörande inredning ryms utan några bekymmer. Den vackra bilden på körsbärsträdet i blom som du kanske såg tidigare? Den är tagen från detta rum. Det är även här grannarna byggt den andra balkongen. Pardörrar ut mot ett körsbärsträd – det är något man kan leva med. 

Sovrum 3
Gästrum kan ibland kännas som lägenhetens bortglömda utrymme. Inte i denna bostaden. Här ryms en ordentlig dubbelsäng och det finns även en inbyggd garderob till förvaring. Även här vetter ett stort spröjsat fönster mot en innergård utan insyn.

Badrum
Här har det inte snålats på kalksten. Väggar och golv är beklädda i stora 30×60 centimeters plattor av vacker Ölandssten. Alla rör är inbyggda för ett exklusivt och rent intryck. Takdusch från Tapwell med en rak duschvägg i glas, tvättställ med blandare från Tapwell, underliggande träkommod från Haven med bänkskiva i samma material som ytskikten och en rund spegel med bakomliggande ljus – allt detta bidrar till känslan av ett lyxigt hotellbadrum. Fötterna hålls såklart varma av badrummets golvvärme och i en inbyggd nisch står även en tvättpelare med både tvättmaskin och torktumlare. 
 

Gäst-WC
Precis vid entrén ligger gästtoaletten. Den fyller verkligen sitt syfte med WC och tvättställ med underliggande kommod och en spegel med ovanliggande belysning. På golvet ligger mörkt klinker från Bricmate och väggarna är målade i en greige kulör.

Övrigt
Lägenheten är en sammanslagning av två lägenheter. Bostaden har därför två lägenhetsnummer. Balkongtillägg tillkommer på 50 kr / mån, samt bredbandstillägg på 116 kr / mån. 

Förening

BF Lövkojan u.p.a är belägen på Dalagatan 72 i Stockholm. Fastigheten är bebyggd med två bostadshus bestående av gatuhus samt gårdshus uppfört 1904.
Bostadsföreningen Lövkojan u.p.a förvärvade fastigheten 1909 och äger marken. Föreningen är en äkta bostadsförening och accepterar inte juridisk person som medlem. Föreningen tillhandahåller fri andrahandsuthyrning. 

Antal bostadsrätter, hyreslägenheter, lokaler
Huset består av 1577 kvm bostadsarea fördelat på 31 bostadsrätter. Oinredd vind är en dold tillgång som kan inbringa stora intäkter framöver.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift
Överlåtelseavgift 2,5 % av prisbasbelopp och eventuell pantsättningsavgift 1 % av prisbasbelopp betalas av köparen.

Årsavgift
Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme och VA. Det finns ingen beslutad avgiftsförändring. Det tillkommer balkong- och bredbandstillägg på 50 kr respektive 116 kr / mån. 

Andelstal i förening
5,77 %

Storlek
Lägenheten är 91 kvm enligt faktisk uppmätning.

Lån
7 021 kronor/kvm

Kabel-TV och bredband
Allteve A3 / Comhem

Förråd
Till lägenheten hör två stora källarförråd.

Parkering
Boendeparkering Stockholm stad. Taxa 3. 

Gemensamma utrymmen
– Två innergårdar med utemöbler och grillplats
– Tvättstuga i gårdshuset
– Cykelställ

Energideklaration
157 kWh/m² och år

Byggnadsstatus
2020 – Delrenovering trapphus och entré 
2018 – Byte av porttelefon och bokningssystem för tvättstuga
2017 – OVK
2017 – Målning ytterfönster
2016 – Stamspolning
2015 – Balkongbygge
2015 – Dränering
2015 – Renovering av källare i gårdshus
2008 – Radonmätning genomförd och godkänd
2006 – Stambyte
2004 – Byte av elstigar
2003 – Ommålning av tak
 

Kommande renoveringar
Inga större planerade renoveringar.