SoFo

Skånegatan 51

Visa alla bilder

En lägenhet som definierar Södermalm mer än denna är svårt att hitta. Fastigheten är en av SoFo's vackraste och mest eftertraktade; man blir inte besviken över vad som döljer sig bakom fasaden. Denna genomgående hörnvåning på 125 kvadratmeter med en takhöjd om 3,30 meter är varje kreativ själs dröm. Stora valvformade T-postfönster i tre väderstreck skapar en otrolig rymd medan utomhusputs på väggarna och en badtunna i köket ger en rebellisk kontrast. Tavlan ”Solidaritet för trygghet” pryder väggen i fet stil och personligen uppfattar jag att hela bostaden andas det budskapet - lägenheten är en prestigelös rockstjärna på Ritz salonger. Att föreningen har goda lokalintäkter, en gemensam takterrass och 3200 kr i lån per kvadratmeter är självklart inte något som skulle anses helt ofördelaktigt heller.

Rum & Storlek

5 / 125 m2

Pris

13 100 000 kr

Avgift

3 941 kr / mån

Våning

1 av 5

Hiss

Ja

Visning

Kontakta mäklaren för visning!

Karta

Planlösning

floor-plan floor-plan
Skånegatan 51

Kontaktuppgifter:

Lisa Ode

073-543 03 24 lisa.ode@alexanderwhite.se
Skånegatan 51

Kontaktuppgifter:

Valerie Petrova

valerie.petrova@alexanderwhite.se

Interiör

Kök
Ett L-format industrikök med full maskinell utrustning och gott om plats för matbord för 8 personer. Ljuset når köket både från fönstret till vänster som vetter mot innergården och från vardagsrumsfönstret som vetter mot Skånegatan. Väggarna är klädda i ljus utomhusputs som ger rummet en tuffare karaktär och som låter ljuset få en extra dimension när skuggor bildas av den ruffa ytan. Vanligtvis skulle badrummet ha en egen rubrik i interiörstexten men eftersom bostaden inte är den vanliga sekelskiftesfemman så ligger faktiskt de båda rummen sammanslagna. Bredvid arbetsbänken i köket står en japansk badtunna i cederträ. Precis så, som säljaren uttryckte det – ”det är kul på fest”. Jag kan inte göra annat än att hålla med.

Badrum
Som nämnt ovan delar köket och badrummet samma yta. En klassisk badtunna i massivt trä ligger nästan kant i kant med arbetsbänken vilket gör att frukosten kan avnjutas precis som på film. Vid fönstret består bänkskivan av en platsbyggd kommod med utdragbara lådor och två handfat. Hela golvet är klätt i ljus cirkelformad mosaik som klättrar upp längs med väggarna vilket gör att ytskiktet i mosaik agerar både vägg- och golvbeklädnad.

Vardagsrum
Ett stort T-postfönster i valvutförande vetter mot Skånegatans allé. Har man koll på området så vet man att allén separerar gatorna utanför vilket gör att ditt närmsta blickfång blir dess träd och grusbeklädda gågata. Här strömmar solljuset in från morgonen och under hela dagen innan den avslutar sin dagsfärd på lägenhetens uteplats. Här skapas oändliga möjligheter då rummets areal agerar helt oblygt och rummet kan utan kompromisser inredas med stora soffgrupper, tv-möblemang och ytterligare matplats för den som önskar. Pardörrarna tar dig från vardagsrummet in till lägenhetens matsal.

Bibliotek
Här skapas magi med hela tre fönster längs med rummets rundade hörn. Huvuddetaljen är utan tvekan det ovala spröjsade fönstret som inte bara ger extra ljusinsläpp utan även bidrar till att sekelskiftets läckert vulgära utsmyckningar, som oftast endast återfinns på fasaden, också kommer in i lägenheten. Röda väggar i burlesque-anda och skjutdörrar tar oss in i nästa rum.

Sovrum 1
Lägenheten fortsätter att bjuda oss på arkitektonisk lyx. Inte ett, utan två höga parallella fönsterpartier bildar en fönstervägg där ljuset skämmer bort oss. På väggarna ligger en grönrutig vävtapet i original och rummet är tillräckligt stort för att kunna rymma både dubbelsäng, garderober och eventuell arbetshörna.

Sovrum 2
Från köket kommer man till bostadens andra sovrum. Idag finns här ett sängloft som gör att man kan utnyttja detta som ett dubbelt barnrum eftersom det även går att ha en säng på golvet. Det stora fönstret kräver ingen närmare beskrivning eftersom alla fönster är genomgående och lika vackra. I det platsbyggda loftet har man byggt in en garderob men här sätter endast fantasin gränser för den som önskar skapa en egen lösning.

Sovrum 3
Köket leder oss inte bara till sovrum nr 2 utan även bostadens tredje sovrum. En platsbyggd garderob, plats för dubbelsäng, sidobord och utgång till uteplatsen. Det ska inte vara svårare än så! Rummet spelar inte på ekande tomma ytor utan mysfaktorn står i fokus; i kombination till takhöjden är rummet luftigt utan att kännas ekande. Om ni däremot föredrar samma antal sovrum men uppskattar dem luftigare – se min alternativa planlösning; möjligheter finns det gott om.

Tvättrum
Ett avskilt utrymme i anslutning till köket används idag som tvättstuga. Här finns tvättmaskin och arbetsyta för att ta hand om familjens, i vissa ögon, mindre roliga arbetssysslor. Eftersom det finns både vatten och avlopp här kan man självklart använda denna delen som fullt utrustat badrum. 

Förening

BRF Pelikanen 8 är belägen i korsningen Östgötagatan/Skånegatan, i Stockholm. Fastigheten är bebyggd med bostadshus uppfört 1903.
Bostadsrättsföreningen Pelikanen 8 förvärvade fastigheten 2002 och äger marken. Föreningen är en äkta bostadsförening och accepterar inte juridisk person som medlem.

Antal bostadsrätter, hyreslägenheter, lokaler
Huset består av 37 lägenheter med bostadsrätt och en lägenhet och 5 lokaler med hyresrätt. Lokalerna inbringar intäkter på ca 1.000.000 kr per år. 

Överlåtelse- och pantsättningsavgift
Överlåtelseavgift 2,5 % av prisbasbelopp och eventuell pantsättningsavgift 1 % av prisbasbelopp betalas av köparen.

Årsavgift
Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme, VA, bredband och kabel-TV. Det finns ingen beslutad avgiftsförändring. Det tillkommer tillägg för uteplats på 47,5 kr / mån.  

Andelstal i förening
4,92 %

Storlek
Lägenheten är 125 kvm enligt faktisk uppmätning och 112 kvm enligt lägenhetsförteckning. 

Lån
3 200 kronor/kvm

Kabel-TV och bredband
Ownit 

Förråd
Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Parkering
Boendeparkering Stockholm stad. Taxa 3. 

Gemensamma utrymmen
– Innergårdar
– Tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. 
– Cykelställ
– Takterrass

Energideklaration
122 kWh/m² och år

Byggnadsstatus
2018 – Säkerhetsdörrar
2018 – Renovering hyreslägenhet
2017 – Målning av fönster och fasad
2017 – Renovering tornrum
2016 – Målning dörrar och fönster, samt ventilation i tvättstuga
2015 – Renovering av tvättstuga och föreningslokal
2014 – OVK-kontroll
2014 – Stamspolning
2013 – Renovering av gård
2011 – Ny takterrass
2010 – Balkonger
2009 – Renovering yttertak
2009 – Renovering fasad
2004 – Stambyte

Kommande renoveringar
Renovering av fastighetens ventilationssystem.