Birkastan

Birkastan är Vasastans västligaste utpost och ett av Stockholms mest spännande områden. Här öppnar ständigt nya restauranger, caféer och butiker och i de fina sekelskiftshusen bor människor som använder stadsdelen som sitt hem, sin arbetsplats och sitt offentliga vardagsrum. Rörstrandsgatan är ett välbesökt restaurangstråk där restaurangerna ligger vägg i vägg och erbjuder matupplevelser från hela världen. Samtidigt som det finns uteliv och folkliv i stadsdelen finns det också lugnare bakgator och delområden som nästan liknar små städer i staden.

St Eriksplan är ett område med flera olika delområden och många kontraster. Runt tunnelbanestationen hittar du ett livligt centrum, men bara några gator bort är det lugnare. Atlasområdet ligger längs järnvägen och är fullt av klassiska 20-talshus – hus med varma fasadfärger, portvalv och charmiga lägenheter. Röda bergen är en annan del av St Eriksområdet. Denna del är en lite hemlig trädgårdsstad som kulturmärkts. Tillsammans är St Eriksplan fullt av kvarter som var för sig påminner om småstäder, kvarter som trots detta ligger sida vid sida med mer livliga stadsgator. Det här är en plats där det aldrig är långt mellan det lugna, småstadscharmiga och det livliga, storstadslika.

Plagg

Rörstrandsgatan 8

Väl inbäddad i Rörstrandsgatans myller av kaféer och restauranger ligger butiken där vi har både dam- och herrkläder. Här finns ett gäng både små och stora desigernmärken med ett utbud av både kläder, skor, accessoarer och även en del inredningsdetaljer.

Peppar

Torsgatan 34

Peppar är en Vasastansklassiker som inte känns särskilt mycket Vasastan alls. Helgalen ”more is more”-inredning, rustik mat med amerikansk sydstatstouche och alltid fullt av folk. Peppar har sett likadant ut sedan 90-talets början och lockar ständigt nya glada skaror som gillar öl, musik, avslappnad stämning och amerikansk comfort food med brännande cajunkryddning och mättande fetthalt.

Portal

Sankt Eriksplan 1

Klas Lindberg har vunnit Årets Kock, tagit OS-guld med kocklandslaget och ansvarat för Nobelbanketten. Med egna restaurangen Portal visar han upp hela sin skimrande verktygslåda. Här kan kärlekspar äta sig mätta på en förförisk ”love stew” (en gjutjärnskompott med potatis, ägg och Kalixlöjrom) medan finsmakare med fördel smörjer kråset med fransk vaktel och karamelliserad jordärtskocka. Känslan restaurangen förmedlar är varm, mysig, ärlig.

Mellqvist Kaffebar

Rörstrandgatan 4

Mellqvist är caféet som lyckats bli som en kvarterskrog på hörnet eller en stammispub i England. Stämningen är varm, personalen omtänksam och uteserveringen välbesökt (även under vintern). Här är öppet varje dag året runt och nästan alltid fullsmockat.

RAW Sushi & Grill

Rörstrandsgatan 9

Mitt i Birkastans mest myllrande kvarter ligger populära Raw. I restaurangens stilrena lokaler samsas sushi och sashimi med kött- och skaldjursrätter från grillen. Det japanska köket står i fokus men de europeiska influenserna är många. Till maten dricker man helst en japansk öl eller någon av barens välblandade cocktails med bas av saké.

La Riggiola

Rörstrandsgatan 13

I lokalen på Rörstrandsgatan presenteras fantastiskt kakel direkt från en liten ort på Amalfikusten i södra Italien. Här möter medelhavsmönster italiensk design och i butiken finns ett sortiment med hundratals vackert mönstrade eller enfärgade kakelplattor. Hos La Riggiola finner man också ett unikt utbud av keramik, såsom handmålade tallrikar och skålar.

Touch of Bengal

Rörstrandsgatan 23

Som en av få bengaliska restauranger i Stockholm, är detta destinationen för dig som vill lära känna en ny matkultur. Här serveras både bengaliska och indiska rätter med en atmosfär som i Bangladesh. Bengalisk omelett med aubergine eller kökets vällagade lammfärsbiffar rekommenderas.

Bonniers Konsthall

Torsgatan 19

I snart tio år har Bonniers Konsthall arbetat med att visa och diskutera konst från hela världen. I egenproducerade utställningar visas samtidskonst i form av installationer, skulpturer, fotografi och målningar för en bred publik. Stiftelsen som konsthallen är sprungen ur delar varje år ut stipendier till unga svenska konstnärer och konsthallen bedriver flertalet forsningsprojekt i samarbete med universitet och kulturinstitutioner.

Cajsa Warg

Sankt Eriksplan 2

Med ambitionen att göra det roligare för stockholmarna att handla mat öppnade Cajsa Warg sin första matvarubutik på Södermalm under 90-talet. År 2010 fick Vasastan sin alldeles egen Cajsa Warg mitt på Sankt Eriksplan. I butiken, som är inhyst i en föredetta biograf, har man skapat en miljö där matvarorna dukas upp och presenteras för att stimulera alla sinnen. I anslutning till butiken finns också en servering med frukost, lunch och middag som kan avnjutas på plats eller för avhämtning.

Vasastan

Tulegatan 21

5 rum - 0 kr - 113 m2