Centrala Södermalm

Medborgarplatsen är Södermalms mittpunkt. Själva Medborgarplatsen är ett levande torg kantat av uteserveringar, saluhall, biografer och det Forsgrenska badet. Även om centrala Södermalm har en omisskännelig storstadspuls så kan man samtidigt förvånas över hur lugna bakgatorna kan vara här mitt i den centrala staden. Det här är Söders centrum och svaret på varför Södermalm är så populärt. Här finns allt. Oavsett om du vill leva ett mer alternativt liv, gå i unika butiker och sitta på små barer eller ta del av det myllrande folklivet.

Med en blandning av nyare bebyggelse och äldre delar är detta ett dynamiskt och levande område. Runt Allhelgonakyrkan hittar du ett nästan undangömt område med fantastisk arkitektur och fina bostäder. När du vandrar runt i området kan du även upptäcka Skatteskrapan med skybar och handelsplats samt pampiga 1980-tals-kvarter runt Medborgarplatsen med moderna monument som Söder torn och Bofils båge. Närmare Ringvägen hittar du fina hus från förra seklets första hälft och i kvarteren runt Medborgarplatsen nyare hus med stora innergårdar. Oavsett byggnadsdatum är husen här fulla av butiker, barer och caféer, något som också gör området ovanligt levande.

USINE

Södermalmsallén 36-38

Nyöppnade Usine består av en bistro med bardel och en stor bakficka. På totalt 850 kvadratmeter har man här skapat en redan mycket populär restaurang med fokus på det franska köket, men en och annan svensk klassiker har även smugit sig in på menyn. Hit kommer man för den vällagade maten, den stimmiga baren och inte minst för den fantastiska lokalen i industristil, som nyligen blivit nominerad i Wallpaper Design Awards 2015.

Akki Sushi

Folkungagatan 45

Mitt i Söders kanske allra mest hektiska korsning, vägg-i-vägg med Medborgarplatsens tunnelbaneuppgång, ligger denna sushirestaurang som ett hål i väggen. Lokalen är liten och sittplatserna få, men smakupplevelsen här är desto större och många söderbor talar idag om Akki som Stockholms bästa sushiställe. Är det fullt går det bra att beställa take away eller ta sig några kvarter västerut till nyöppnade Akki i Hornstulls galleria.

Himlen

Götgatan 78

Inför renoveringen 2007 av Skatteskrapan på Södermalm, beslutade man att addera två våningar ovanpå det befintliga funkistornet från 1959. Här, drygt 100 m upp i luften, återfinns nu restaurangen och skybaren Himlen. Förutom en av Stockholms mest hänförande utsikter, bjuder Himlen på fantastiska smakupplevelser och utmärkt service. För mer spontana tillfällen lämpar sig skybaren och dess loungemeny utmärkt för en lättare middag eller välskakad drink.

Amida Kolgrill

Folkungagatan 76

Med spännande smaker från Orienten, en varierad meny att välja från och alltid lika glad personal är Amida ett av stans bästa snabbmatsställen. Lokalen är enkel och rätterna är opretentiösa, men maten som serveras här lockar ändå allt från studenter i jakt på ett billigt mål till kräsna lokalbor ute efter en smakrik upplevelse.

Bergsgruvan

Parken Bergsgruvan

Ett par kvarter från Södra Station ligger denna välbesökta lilla park. Här finns förutom vacker grönska och planteringar, en bollplan och en stor populär lekplats. På vintern kan man här åka skridskor på bollplanen och pulka i en liten backe som utgör foten av det berg som givit parken dess namn.

Åsö konditori

Åsögatan 102

Mitt på Södermalm, precis intill Götgatan, inryms detta konditori och bageri i trevliga lokaler. Hit lockas södermalmsbor från hela stadsdelen för att köpa bakelser, tårtor och bullar, alltid bakade på naturliga och bra råvaror. Atmosfären är varm och välkomnande och priserna alltid vettiga. Är man inte ute efter något sött finns det alltid ett utbud av härliga matbröd att välja på.