Centrala Södermalm

Medborgarplatsen är Södermalms mittpunkt. Själva Medborgarplatsen är ett levande torg kantat av uteserveringar, saluhall, biografer och det Forsgrenska badet. Även om centrala Södermalm har en omisskännelig storstadspuls så kan man samtidigt förvånas över hur lugna bakgatorna kan vara här mitt i den centrala staden. Det här är Söders centrum och svaret på varför Södermalm är så populärt. Här finns allt. Oavsett om du vill leva ett mer alternativt liv, gå i unika butiker och sitta på små barer eller ta del av det myllrande folklivet.

Med en blandning av nyare bebyggelse och äldre delar är detta ett dynamiskt och levande område. Runt Allhelgonakyrkan hittar du ett nästan undangömt område med fantastisk arkitektur och fina bostäder. När du vandrar runt i området kan du även upptäcka Skatteskrapan med skybar och handelsplats samt pampiga 1980-tals-kvarter runt Medborgarplatsen med moderna monument som Söder torn och Bofils båge. Närmare Ringvägen hittar du fina hus från förra seklets första hälft och i kvarteren runt Medborgarplatsen nyare hus med stora innergårdar. Oavsett byggnadsdatum är husen här fulla av butiker, barer och caféer, något som också gör området ovanligt levande.

Morfar Ginko

Swedenborgsgatan 13

Nöjespalats är ett ord som många skulle hävda hör forntiden till, men på Morfar Ginko står tiden stilla. Här dricker man cava, tävlar i frågesport, rakar sig – och äter mat när andan faller på. Morfar Ginko är hippt så det förslår. Likt många heta barer i New York och Tokyo döljer den anspråkslösa fasaden vid Mariatorget en vindlande barupplevelse som andas betong, garage och (på sina ställen) romantisk Paris-krog med vita dukar. Nere i källaren hittar den äventyrslystne besökaren en barberare som står redo att avlägsna icke önskvärd skäggväxt kvällen lång.

Pelikan

Blekingegatan 40

Under takmålningarna i den stora ölhallen svävar 110 år av matminnen. Här dyrkas den och dukas upp; den svenska husmanskosten. Allt det som med åren blivit till svensk tradition. Här regerar gräddsåsen, det brynta smöret och gubbröran. Men här bjuds också förnyelse. Här ska det finnas rätter som vrider och vänder på begreppet husmanskost. Kanske kan sillen och sushin förenas?Pelikan är verkligen en sann en kultplats för husmanskost- tänk punsch, lingonris och Hallands fläder.

Punk Royale

Folkungagatan 128

Punk Royale är en anarkistisk, hedonistisk, dekadent, kaosartad men fullständigt ljuvligt god matupplevelse. Hur beskriver man en krog och matupplevelse som inte liknar någon annan? Vi kommer fram till att vi inte ens ska försöka mer, man måste uppleva det själv.

 

Brunogallerian

Götgatan 36

Bruno är en marknadsplats för både etablerat och nyskapande mode.  Bland märkena syns Hope, Whyred och Filippa K . Ta en paus från shoppingen på caféet mitt i gallerian eller på populära Ljunggren, som bjuder på vällagad asiatisk mat, en råbar och utsökta drinkar. Gallerian har dessutom ofta intressanta utställningar, livemusik och evenemang.

Bistro Bananas

Skånegatan 47

På Bananas serveras napoletansk pizza bakad i en importerad vedugn från Stefano Ferrara Forni. Mjölet importeras direkt från en liten kvarn som specialiserat sig på napolitansk pizza. För att kunna servera den bästa pizzan görs degen och gräddas på det sätt som alltid har gjorts i Neapel. På Bananas är alla välkomna, såväl glutenallergiker som husdjur.

USINE

Södermalmsallén 36-38

Nyöppnade Usine består av en bistro med bardel och en stor bakficka. På totalt 850 kvadratmeter har man här skapat en redan mycket populär restaurang med fokus på det franska köket, men en och annan svensk klassiker har även smugit sig in på menyn. Hit kommer man för den vällagade maten, den stimmiga baren och inte minst för den fantastiska lokalen i industristil, som nyligen blivit nominerad i Wallpaper Design Awards 2015.

Himlen

Götgatan 78

Inför renoveringen 2007 av Skatteskrapan på Södermalm, beslutade man att addera två våningar ovanpå det befintliga funkistornet från 1959. Här, drygt 100 m upp i luften, återfinns nu restaurangen och skybaren Himlen. Förutom en av Stockholms mest hänförande utsikter, bjuder Himlen på fantastiska smakupplevelser och utmärkt service. För mer spontana tillfällen lämpar sig skybaren och dess loungemeny utmärkt för en lättare middag eller välskakad drink.

Amida Kolgrill

Folkungagatan 76

Med spännande smaker från Orienten, en varierad meny att välja från och alltid lika glad personal är Amida ett av stans bästa snabbmatsställen. Lokalen är enkel och rätterna är opretentiösa, men maten som serveras här lockar ändå allt från studenter i jakt på ett billigt mål till kräsna lokalbor ute efter en smakrik upplevelse.

Åsö konditori

Åsögatan 102

Mitt på Södermalm, precis intill Götgatan, inryms detta konditori och bageri i trevliga lokaler. Hit lockas södermalmsbor från hela stadsdelen för att köpa bakelser, tårtor och bullar, alltid bakade på naturliga och bra råvaror. Atmosfären är varm och välkomnande och priserna alltid vettiga. Är man inte ute efter något sött finns det alltid ett utbud av härliga matbröd att välja på.

Södermalm

Metargatan 15

3 rum - 0 kr - 80 m2