Centrala Vasastan

Vasastan är ett av Stockholms mest eftertraktade områden när det kommer till att bo och leva. Varför blir uppenbart oavsett om du promenerar längs Odengatan, besöker Röda bergen, bokar bord på någon av restaurangerna eller väntar på bussen vid Vanadisplan. I Vasastaden finns nämligen ett unikt utbud av butiker, caféer och barer som aldrig gör det tråkigt att gå utanför dörren. Här finns också kvarter efter kvarter med vackra hus från 1800-talet och framåt. Hus och lägenheter som erbjuder både klassiska kvaliteter och moderna bekvämligheter.

I Vasastan behöver du aldrig leta länge efter en kopp riktigt bra kaffe, en god middag eller en trevlig promenadväg. Här ligger bra ställen och spännande specialbutiker vägg i vägg. Du kan handla din ekologiska mat på Kajsa Varg, ta en after work på Tennstopet, äta middag på Tranan och sedan promenera hem genom Vasaparken. Här lever du i samma område som massor av unga människor och familjer som tillsammans ser till att utbudet är stort och föränderligt. Om du vill upptäcka resten av staden har Vasastan även utmärkta kommunikationer med både tunnelbana, stadsbussar och pendeltåg.

Snö

Odengatan 92

Det är såklart ett måste för alla seriösa glassälskare att besöka gelaterian Snö i Vasastan som drivs av Bullandö glassfabrik. Kenneth Erlandson, glassmagikern bakom SNÖ, vann 2018 års Glass-SM. Och det är inte första gången, han blev svensk glassmästare också 2016. Här serveras helt enkelt några av Sveriges absolut bästa glassar men även gott italienskt kaffe och tårtor man kan köpa med till festen.

Minh Mat

Odengatan 94
Chilihetta, kryddighet, syra, örtaromer – här finns de genuina och gomkittlande vietnamesiska smakerna, vare sig du är ute efter läckert drypande street food eller franskkolonialt inspirerade finrätter. Minh Mat höjer sig från mängden genom sin fingertoppskänsla och omsorg om detaljerna. Den pedagogiskt upplagda menyn vittnar om respekt för såväl djur och miljö som för matlagningshantverket – inget slarv, inga gimmickar, inga genvägar. Naturligtvis serveras den vietnamesiska nationalsoppan pho och den hippa fläskbaguetten banh mi.

Erlands

Gästrikegatan 1

Mittemot Vasaparken uppe på Gästrikegatan finns det en dörr till en parallell verklighet. Här får du som har tröttnat på storstadstumult och stress, kliva in och värma dig i en mysig miljö med 50-tals inredning som väcker en nostalgi som för tankarna till kanske mormor och morfar. Det varma och opretentiösa stället heter Erlands. Även om atmosfären definitivt inspirerar till att beställa smaskiga drinkar, kan du också njuta av vin, öl och tilltugg

Wasahof

Dalagatan 46

Kvarterskrogen Wasahof, eller Le Bistrot de Wasahof, hämtar sin inspiration från den franska bistrokulturen. Det franska köket med sina ostar, ostron, skaldjur och välhängda biffar är återkommande på restaurangens meny. En mycket populär kvarterskrog vid Vasaparken.

STHLM Brunch Club

Dalagatan 24

Sthlm Brunch Club har som namnet skvallrar om valt att satsa på brunch, lunch och all day breakfast. Här kan man njuta av Eggs Benedict, fluggiga amerikanska pannkakor, välfyllda bagels och frasiga våfflor. Färska smoothies och juicer görs på beställning och bara de allra bästa råvarorna används. Man tar inga bordsbokningar men skulle det vara fullt löser den trevliga personalen oftast det efter en liten stunds väntan.

Lilla Ego

Västmannagatan 69

Lilla Ego har prisats och hyllats sedan restaurangen öppnade i enkla men trivsamma lokaler på Västmannagatan i slutet av 2013. Vid öppningen var väntetiden på bordsbokningar nästan ett kvartal lång och än idag är det svårt att få ett bord här. Inte så konstigt då maten som serveras på Lilla Ego är i toppklass, men till ett förvånansvärt rimligt pris. Ett måste är att testa Daniel Räms förenklade vinnarrätt från Årets Kock.

Tranan

Karlbergsvägen 14

Tranan har under över 80 år varit en självklar destination för Vasastansbor att träffas och umgås på. Här har man sedan start haft öppet sju dagar i veckan och i matsalen samlas gäster från morgon till kväll för något att äta eller dricka. Tack vare ett traditionellt kök, välbevarade lokaler och trevlig service är stamgästerna här många. Glöm inte att titta ner i den stimmiga och populära källarbaren som då och då gästas av artister och musiker.

Tennstopet

Dalagatan 50

Tennstopet är en sann krogklassiker med en unik historia, och i de välbevarade lokalerna driver nu ägarna till välkända Vassa Eggen och Boqueria krogen i ny regi. Då ägarna är kockar i grunden ligger fokus självklart på maten och menyn, och eftersom Tennstopet alltid varit känt för sin svenska husmanskost domineras naturligtvis rätterna av klassiker som stekt strömming, köttbullar, biff Rydberg och hemrimmad lax.

Melanders Butik & Brasserie

Dalagatan 9

Precis intill Vasaparken ligger Melanders Butik & Brasserie, som precis som namnet antyder är både en butik och en restaurang. I de trevliga lokalerna serveras både lunch och middag i en härlig brasseriemiljö, samtidigt som man kan komma in bara för att köpa hem något ur den välsorterade delikatessdisken som erbjuder ett härligt sortiment av fisk, skaldjur, ostar, bröd och färdiglagade rätter.