Centrala Vasastan

Vasastan är ett av Stockholms mest eftertraktade områden när det kommer till att bo och leva. Varför blir uppenbart oavsett om du promenerar längs Odengatan, besöker Röda bergen, bokar bord på någon av restaurangerna eller väntar på bussen vid Vanadisplan. I Vasastaden finns nämligen ett unikt utbud av butiker, caféer och barer som aldrig gör det tråkigt att gå utanför dörren. Här finns också kvarter efter kvarter med vackra hus från 1800-talet och framåt. Hus och lägenheter som erbjuder både klassiska kvaliteter och moderna bekvämligheter.

I Vasastan behöver du aldrig leta länge efter en kopp riktigt bra kaffe, en god middag eller en trevlig promenadväg. Här ligger bra ställen och spännande specialbutiker vägg i vägg. Du kan handla din ekologiska mat på Kajsa Varg, ta en after work på Tennstopet, äta middag på Tranan och sedan promenera hem genom Vasaparken. Här lever du i samma område som massor av unga människor och familjer som tillsammans ser till att utbudet är stort och föränderligt. Om du vill upptäcka resten av staden har Vasastan även utmärkta kommunikationer med både tunnelbana, stadsbussar och pendeltåg.

STHLM Brunch Club

Dalagatan 24

Sthlm Brunch Club har som namnet skvallrar om valt att satsa på brunch, lunch och all day breakfast. Här kan man njuta av Eggs Benedict, fluggiga amerikanska pannkakor, välfyllda bagels och frasiga våfflor. Färska smoothies och juicer görs på beställning och bara de allra bästa råvarorna används. Man tar inga bordsbokningar men skulle det vara fullt löser den trevliga personalen oftast det efter en liten stunds väntan.

Gustav Vasa kyrka

Karlbergsvägen 1-5

Med plats för över 1500 sittande är denna pampiga kyrka, mitt på Odenplan, Stockholms allra största. Med inspiration från italienska barockkyrkor ritades Gustav Vasa kyrka av arkitekten Agi Lindegren och invigdes 1906. Tack vare varsamma restaureringar under årens lopp är kyrkan fortfarande en av Vasastans största stoltheter och står i vacker kontrast till många av de moderna byggnaderna kring Odenplan.

Lilla Ego

Västmannagatan 69

Lilla Ego har prisats och hyllats sedan restaurangen öppnade i enkla men trivsamma lokaler på Västmannagatan i slutet av 2013. Vid öppningen var väntetiden på bordsbokningar nästan ett kvartal lång och än idag är det svårt att få ett bord här. Inte så konstigt då maten som serveras på Lilla Ego är i toppklass, men till ett förvånansvärt rimligt pris. Ett måste är att testa Daniel Räms förenklade vinnarrätt från Årets Kock.

Juiceverket

Norrtullsgatan 21

Idag finns Juiceverket på ett flertal ställen runt om i Stockholm, men det var på denna adress som företaget öppnade sin första juicebar. Hit går man för svalkande juicer, matiga smoothies och nyttiga mellanmål. På menyn finns ett stort antal spännande och oväntade ingredienser, så ta gärna hjälp av personalen för att hitta rätt.

Tranan

Karlbergsvägen 14

Tranan har under över 80 år varit en självklar destination för Vasastansbor att träffas och umgås på. Här har man sedan start haft öppet sju dagar i veckan och i matsalen samlas gäster från morgon till kväll för något att äta eller dricka. Tack vare ett traditionellt kök, välbevarade lokaler och trevlig service är stamgästerna här många. Glöm inte att titta ner i den stimmiga och populära källarbaren som då och då gästas av artister och musiker.

Tennstopet

Dalagatan 50

Tennstopet är en sann krogklassiker med en unik historia, och i de välbevarade lokalerna driver nu ägarna till välkända Vassa Eggen och Boqueria krogen i ny regi. Då ägarna är kockar i grunden ligger fokus självklart på maten och menyn, och eftersom Tennstopet alltid varit känt för sin svenska husmanskost domineras naturligtvis rätterna av klassiker som stekt strömming, köttbullar, biff Rydberg och hemrimmad lax.