Gamla stan

I Gamla stan uppstod det moderna Sverige. Här har fortfarande den politiska makten sitt säte och här förundras årligen tusentals turister över charmiga gränder, unik arkitektur och ambitiösa restauranger. I ett hörn av området hittar du Stockholms slott och Riksdagshuset, i ett annat kan du besöka Guide Michelin-krogar och i ett tredje njuta av både lugnet och utsikten på Riddarholmen. Här bor du tidlöst med historien ständigt närvarande. Samtidigt är Gamla stan inget museum ¬– det är en levande stadsdel som just nu utvecklas snabbt.

Till Gamla Stan vallfärdar krogbesökare för att upptäcka några av Stockholms bästa restauranger med Frantzén, Djuret och Pubologi i spetsen. Längs Nygatorna blandar du dig med turister, men på de mindre bakgatorna kan du uppleva en odödlig charm och nästan orörda gränder. Gamla Stan är Stockholms äldsta stadsdel, men det är också en stadsdel i ständig förändring. Här finns traditionella hantverkare kvar sida vid sida med nyöppnade restauranger, butiker och kontor. Här är historien ständigt närvarande, samtidigt skrivs nya historier i takt med att stadsbilden utvecklas och nya människor flyttar in.

Österlånggatan 17

Österlånggatan 17

Bockholmengruppen kan idag stoltsera med några av Stockholms mest omtyckta restauranger, såsom Nybrogatan 38, Nytorget 6, Le Rouge och Djurgårdsbrunn. Senaste tillskottet är Österlånggatan 17 i lokalerna där Le Bar tidigare låg. Här serveras mat med influenser från hela världen, men med ett fokus på svenska råvaror. Med bra priser, trevlig atmosfär och god service har Österlånggatan 17 all potential att bli Gamla stans mest populära kvarterkrog.

Christoffers Blommor

Kåkbrinken 10

Mitt i Gamla Stans myller av trånga gränder ligger denna omtalade lilla blomsteraffär. Hit kommer blomsterconnoisseurer från hela Stockholm för att inhandla ägaren Christoffers noga utvalda snittblommor, krukväxter och vaser. Tack vare Christoffers kreativitet och känsla för kvalitet har man idag även många stora företagskunder, såsom exempelvis Acne och Tiger of Sweden. Christoffer driver även en blomsterbutik på Söder i närheten av Nytorget.

Café Tabac

Stora nygatan 46

Café Tabac är ett av Gamla Stans mest populära ställen för en spontan lunch, en trevlig middag eller bara en kaffe eller ett glas vin i baren. Här finns en varierande à la carte-meny, men hit går man främst för restaurangens goda tapas. Personalen är alltid trevlig och stämningen bra. Beställ gärna in en kanna sangria till dina tapas.

Le Rouge

Brunnsgränd 2-4

I en burlesk men elegant Moulin Rouge-atmosfär serveras här fransk kokkonst baserad på svenska råvaror. Sedan september 2014 har restaurangen övergått i ny regi, men den goda stämningen, den vällagade maten och den kunniga personeln finns fortfarande kvar. Le Rouge besöker man för en god middag eller en välblandad cocktail i baren, och den parisiska miljön passar väldigt bra för romantiska möten.

The Flying Elk

Mälartorget 15

I sann pub-tradition vill The Flying Elk fungera som ett andra vardagsrum för Gamla stans och Stockholms invånare. Här serveras vällagad mat baserade på riktiga råvarar och ölen är både noga utvald och precis rätt tempererad. Be gärna den kunniga personalen om hjälp för att hitta rätt i det stora utbudet av spännande och småskaligt producerade ölsorterna på flaska eller fat.

Pastis

Baggensgatan 12

Precis intill Köpmanstorget, där den berömda statyn av Sankt Göran och draken står, finns denna charmiga och genuina kvarterskrog. I en liten lokal med härlig atmosfär serveras ett franskt kök med höga ambitioner, baserat på vad säsongen har att erbjuda. Denna kunniga personalen hjälper dig att välja bland rätterna på griffeltavlan och tipsar gärna om passande franska viner.