Gamla stan

I Gamla stan uppstod det moderna Sverige. Här har fortfarande den politiska makten sitt säte och här förundras årligen tusentals turister över charmiga gränder, unik arkitektur och ambitiösa restauranger. I ett hörn av området hittar du Stockholms slott och Riksdagshuset, i ett annat kan du besöka Guide Michelin-krogar och i ett tredje njuta av både lugnet och utsikten på Riddarholmen. Här bor du tidlöst med historien ständigt närvarande. Samtidigt är Gamla stan inget museum – det är en levande stadsdel som just nu utvecklas snabbt.

Till Gamla Stan vallfärdar krogbesökare för att upptäcka några av Stockholms bästa restauranger med Frantzén, Djuret och Pubologi i spetsen. Längs Nygatorna blandar du dig med turister, men på de mindre bakgatorna kan du uppleva en odödlig charm och nästan orörda gränder. Gamla Stan är Stockholms äldsta stadsdel, men det är också en stadsdel i ständig förändring. Här finns traditionella hantverkare kvar sida vid sida med nyöppnade restauranger, butiker och kontor. Här är historien ständigt närvarande, samtidigt skrivs nya historier i takt med att stadsbilden utvecklas och nya människor flyttar in.

Kagges

Lilla Nygatan 21

Mysiga Kagges har en avslappnad syn på sitt nynordiska kök. Ingredienserna är ekologiska och säsongsbundna, men menyn mer dynamisk än så för att återspegla de rätter som köket är sugna på just i denna stund. Stammisar kan med andra ord förvänta sig nya upplevelser vid varje besök!

Bakfickan Djuret

Lilla Nygatan 5

Den här ombonade restaurangen i Gamla stan är inget för vegetarianer. Som namnet antyder, serverar man här ett djur i taget, beroende på säsong. Veckans tema kan till exempel vara lamm, älg eller varför inte häst. Det anses vara det mest hållbara sättet att hantera kött. Den iögonfallande inredningen är inspirerad av jakt och slakt, med köttkvarnar som lamphållare och pricktavlor i dekoren. Vill man inte missa någonting så beställer man signaturmenyn Grand Deluxe som innehåller allt som huset har att erbjuda.

The Hairy Pig Deli

Österlånggatan 9

The Hairy Pig Deli är ett mysigt litet krypin med hemmagjorda rätter som specialiserar sig på fläsk. De exponerade tegelväggarna och takbjälkarna bidrar till den stämningsfulla atmosfären.På menyn kan du välja mellan förrätter, tapas och smakrika varmrätter. Maten som serveras på tallriken hos The Hairy Pig Deli i Gamla stan är alltid tillagad från grunden och ingredienserna kommer från hållbara källor och producenter. Till plockmaten finns ett noga utvalt sortiment med vin, som passar perfekt till det du äter. Slutna sällskap kan dessutom hyra en privat middagskock.

The Burgundy

Yxsmedsgränd 12
I kvarteret Tritonia i Gamla stan driver Daniel Crespi sitt matimperium med högprofilerade restaurangerna Djuret, Pubologi, Omakase Köttslöjd och Tweed Bar. På The Burgundy kan du prova rätter från alla krogarna, kombinerade med utvalda drycker. The Burgundy på Yxsmedsgränd har nyligen gjorts om från renodlad vinbar till avslappnad provsmakningsarena för kvarterets alla kända krogar – en ”gastronomisk ormgrop” där foodies och oenofiler (vinälskare) kan testa till exempel Pubologis ångade hjärtmusslor, Tweeds briocheslider eller en tallrik blandade charkuterier från Omakase Köttslöjd.

Pharmarium

Stortorget 7

Pharmarium är cocktailbaren med utsvävande drycker och barsnacks och en magisk, oförglömlig atmosfär. Baren ligger mitt på Stortorget där Sveriges första apotek en gång öppnades år 1575. Med inspiration från det antika apoteket skapas intressanta kreationer med tvivelaktiga ingredienser och en stor dos fantasi. För en förhöjd smakupplevelse kombineras vissa signaturdrinkar med speciella snacks – Perfekta matchningar som ger smaker i symbios.

Christoffers Blommor

Kåkbrinken 10

Mitt i Gamla Stans myller av trånga gränder ligger denna omtalade lilla blomsteraffär. Hit kommer blomsterconnoisseurer från hela Stockholm för att inhandla ägaren Christoffers noga utvalda snittblommor, krukväxter och vaser. Tack vare Christoffers kreativitet och känsla för kvalitet har man idag även många stora företagskunder, såsom exempelvis Acne och Tiger of Sweden. Christoffer driver även en blomsterbutik på Söder i närheten av Nytorget.

Le Rouge

Brunnsgränd 2-4

I en burlesk men elegant Moulin Rouge-atmosfär serveras här fransk kokkonst baserad på svenska råvaror. Sedan september 2014 har restaurangen övergått i ny regi, men den goda stämningen, den vällagade maten och den kunniga personeln finns fortfarande kvar. Le Rouge besöker man för en god middag eller en välblandad cocktail i baren, och den parisiska miljön passar väldigt bra för romantiska möten.

The Flying Elk

Mälartorget 15

I sann pub-tradition vill The Flying Elk fungera som ett andra vardagsrum för Gamla stans och Stockholms invånare. Här serveras vällagad mat baserade på riktiga råvarar och ölen är både noga utvald och precis rätt tempererad. Be gärna den kunniga personalen om hjälp för att hitta rätt i det stora utbudet av spännande och småskaligt producerade ölsorterna på flaska eller fat.

Pastis

Baggensgatan 12

Precis intill Köpmanstorget, där den berömda statyn av Sankt Göran och draken står, finns denna charmiga och genuina kvarterskrog. I en liten lokal med härlig atmosfär serveras ett franskt kök med höga ambitioner, baserat på vad säsongen har att erbjuda. Denna kunniga personalen hjälper dig att välja bland rätterna på griffeltavlan och tipsar gärna om passande franska viner.