Hornstull

Hornstull är Södermalms sydspets och ett område i snabb och ständig förändring. Likt den populära jämförelsen med New Yorks Brooklyn har området genomgått en spännande utveckling från ganska bortglömd stadsdel till ett kreativt distrikt och en levande stad. Det som tidigare kallades för knivsöder har i dag betydligt mer välklingande smeknamn och här möts de unga invånarna på någon av de nyöppnade restaurangerna, på kajerna längs med vattnet eller på någon av områdets många barer och uteserveringar.

Hornstull är en stadsdel som domineras av unga, medvetna människor och deras intressen. Istället för stora kedjor hittar du ofta nyöppnade restaurangkoncept och små nischade butiker. I ena hörnet av området hittar du Tantolundens parkliv och längs Bergsundsstrand ligger lägenheter med vacker utsikt och närhet till både vatten och nöjen. I mitten av området ligger den nybyggda gallerian och här finns ett basutbud av shopping och populära restauranger som Tjoget och Käk. Heleneborgsgatan med sina vackra stenhus ramar in området mot Söder Mälarstrand och vid Årstaviken hittar du klubben Debaser Strand, kvartersbion Bio Rio och platsen för områdets återkommande söndagsmarknad.

Tjoget

Hornsbruksgatan 24

På Tjoget samsas ett antal olika verksamheter under ett tak med ambitionen att skapa en liten handelsplats med hantverket i fokus. Restaurangen Linje Tio bjuder på kontinental mat med rötterna i södra Europa och en stimmig bar som sedan öppningen för några år sedan har varit ständigt populär bland söderborna. Hos Roy & Son intill erbjuder man traditionella rakningar och klippningar, och dessutom ett bra utbud av utvalda accessoarer, hår- och rakprodukter.

Lasse i Parken

Högalidsgatan 56

I en idyllisk oas intill hektiska Hornstull och Västerbron ligger Lasse i Parken. Restaurangen och caféet som är belägna i ett k-märkt hus med anor från 1700-talet, omges av en stor trädgård med plats för flera hundra gäster. Här serveras lunch, middagar och kaffe och sommartid bjuds det förutom god mat på musikunderhållning flera kvällar i veckan.

Liljeholmsbadet

Bergsunds Strand 26

Liljeholmsbadet är sedan länge en självklar destination för södermalmsbor i jakt på avkoppling eller motion. Byggnaden ser ut som den alltid har gjort, då man har varit mån om att bevara den gamla miljön från tiden då badet byggdes år 1929. Här kan man simma i den 17 meter långa bassängen eller koppla av i bastun, och på sommaren kan man även sitta på bryggan och sola med utsikt över Liljeholmsviken.

BioRio

Hornstulls strand 3

Med bidrag från både länsstyrelsen och självaste Kung Carl XVI Gustaf har denna biograf, som är en av Stockholms få kvarvarande singelbiografer från 40-talet, restaurerats till sin forna glans. Bio Rio bjuder idag på en unikt bevarad miljö med ett spännande och brett kulturprogram för en bred publik. Premiärfilmer blandas med liveoperor, filmfrukost, filmklubbar, knattebio och Sveriges första biobar.

Ho’s

Hornsgatan 151

Längst bort på Hornsgatans allra västligaste ände ligger denna populära kinesiska restaurang. Här flockas hungriga Hornstullsbor tillsmamans med en och annan långväga gäst för att äta vällagad och prisvärd kinamat. Borden står tätt, stämningen är god och personalen är vänlig. Bästa sättet att få en lyckad kväll på Ho’s är att ta med sig en stamgäst, menyn är nämligen lång och det kan vara svårt att hitta guldkornen som förstagångsbesökare.