Hornstull

Hornstull är Södermalms sydspets och ett område i snabb och ständig förändring. Likt den populära jämförelsen med New Yorks Brooklyn har området genomgått en spännande utveckling från ganska bortglömd stadsdel till ett kreativt distrikt och en levande stad. Det som tidigare kallades för knivsöder har i dag betydligt mer välklingande smeknamn och här möts de unga invånarna på någon av de nyöppnade restaurangerna, på kajerna längs med vattnet eller på någon av områdets många barer och uteserveringar.

Hornstull är en stadsdel som domineras av unga, medvetna människor och deras intressen. Istället för stora kedjor hittar du ofta nyöppnade restaurangkoncept och små nischade butiker. I ena hörnet av området hittar du Tantolundens parkliv och längs Bergsundsstrand ligger lägenheter med vacker utsikt och närhet till både vatten och nöjen. I mitten av området ligger den nybyggda gallerian och här finns ett basutbud av shopping och populära restauranger som Tjoget och Käk. Heleneborgsgatan med sina vackra stenhus ramar in området mot Söder Mälarstrand och vid Årstaviken hittar du klubben Debaser Strand, kvartersbion Bio Rio och platsen för områdets återkommande söndagsmarknad.

Skinnarviksberget

Skinnarviksberget

Centrala Stockholms högsta naturliga punkt med magnifik utsikt över bland annat Kungsholmen, Gamla stan och Stockholms stadshus.Skönaste platsen för solnedgångshäng i Stockholm. Här samlas folk i alla åldrar klättrandes upp med klackarna i handen. Korka upp en flaska gott vin, bre baguetten med favoritpålägget och njut! L Parken nedanför är en pärla för en trevlig picknick. Det lilla caféet är öppet vid bra väder och är alltid välbesökt när solen är framme.

 

Häktet

Hornsgatan 82

Under åren 1871-72 var det nog inte så kul att sitta under de råa valven på Hornsgatan 82. Då låg här nämligen Stockholms bysättningshäkte där. Numera är stämningen betydligt trevligare. Genuint personlig och vänlig servis och för den törstige finns inte mindre än tre barer att välja på: cocktailbaren Häktet Vänster, en mindre vinbar och stora baren med generöst ölsortiment . På sommaren öppnar även deras fantastiska innergård upp och är alltid fullsmockat med törstiga och glada söderbor.

 

Delikatessen

Krukmakargatan 22

En mysig restaurang med bistrokänsla på Södermalm. Att lokalen inrymde en brandstation i början av 1900-talet gör miljön speciell, det vackert röd- och vitkaklade golvet gör sig bra ihop med takhöjden och de välvda portarna. Den franskt inriktade menyn är omsorgsfullt ihopsatt och personalen är både trevlig och hjälpsam.

Pane Vino

Brännkyrkagatan 93

På Pane Vino njuter du av det bästa från det traditionella italienska köket, i modern tappning. Menyn och miljön är skapade för att välkomna alla behov och önskningar. Mitt i språnget? Prova något gott i bistron eller köp med en gudomlig pizza. Lite mer tid? Slå dig ner i matsalen och ge dig hän bland magiska rätter och drycker. På piazzan, eller i Växthuset som det också kallas, kan du njuta av stans godaste frukost, och luncher väl värda en liten omväg.

Hornstulls marknad

Hornstulls Strand 4

Hornstulls marknad är en utomhusmarknad som sträcker sig längs vattnet vid Hornstulls Strand på Söder. Många stockholmare har det som söndagsnöje att fynda bland stånden med vintage-kläder, konst och prylar. Här står också alltid flera foodtrucks uppradade för den som är hungrig. Marknaden har öppet varje lördag och söndag 11.00-17.00, april till oktober.

Tjoget

Hornsbruksgatan 24

Tjoget är ett stimmigt litet mat- och dryckmecka precis vid Hornstulls tunnelbanestation. Här finner du restaurangen Linje Tio som bjuder på kontinental mat med rötterna i södra Europa, en populär liten vinbodega, en cocktailbar som är rankad 32:a i världen och det nyaste tillskottet: en ölbar med skummande tjeckiskt öl, smårätter och en härlig söndagsbrunch.

 

Lasse i Parken

Högalidsgatan 56

I en idyllisk oas intill hektiska Hornstull och Västerbron ligger Lasse i Parken. Restaurangen och caféet som är belägna i ett k-märkt hus med anor från 1700-talet, omges av en stor trädgård med plats för flera hundra gäster. Här serveras lunch, middagar och kaffe och sommartid bjuds det förutom god mat på musikunderhållning flera kvällar i veckan.

Bitza

Hornstulls Strand 13

Med en doft som annars endast kan hittas i bergen vid Västbanken gör restuarangen Bitza nu entré på Södermalm med palestinska pizzor. Mannen bakom restaurangen, Aadel Kersh vill lyfta statusen för arabisk mat i Stockholm.  Här används typiska palestinska smaker som zataar, palestinsk vitost och tahini  för att skapa nya pizzor i modern tappning.

BioRio

Hornstulls strand 3

Med bidrag från både länsstyrelsen och självaste Kung Carl XVI Gustaf har denna biograf, som är en av Stockholms få kvarvarande singelbiografer från 40-talet, restaurerats till sin forna glans. Bio Rio bjuder idag på en unikt bevarad miljö med ett spännande och brett kulturprogram för en bred publik. Premiärfilmer blandas med liveoperor, filmfrukost, filmklubbar, knattebio och Sveriges första biobar.

Södermalm

Metargatan 15

3 rum - 0 kr - 80 m2