Karlaplan

Karlaplan är en så kallad stjärnplats – en plats där gatorna Karlavägen, Narvavägen, Östermalmsgatan, Lützengatan och Styrmansgatan möts i formen av en stjärna. Flera gator kantas av bänkar och alléer och området är perfekt för promenader. Karlaplan har det mesta när det kommer till service och i utbudet ingår bland annat Fältöverstens över femtio butiker och restauranger. Det här är en lugnare del av Östermalm med mindre trafik och ett långsammare tempo. Vackra kvarter och gator där de boende får vara i fred och kan leva ett bekvämt stadsliv utan att känna storstadsstress.

Med sina vackra alléer och hus påminner området ibland om ett litet Paris. Men det är ett Paris utan turister, med ett lugnare tempo och mycket Stockholmskänsla. Här ligger också flera bra skolor, exempelvis Carlssons skola, Östermalmsskolan och Östra Real. Du hittar Gustav Adolfs kyrka och vill du ta en löprunda eller gå en promenad kan du alltid fortsätta bort mot Gärdet och över till Djurgården som båda ligger strax runt hörnet. I området ligger också Tysta gatan, detta pärlband av vackra townhouses där samtliga byggminnesförklarats. Här är det som det alltid har varit, en intakt känsla av att bo i ett av Stockholms trevligaste kvarter.

Brasserie Elverket

Linnégatan 69

Kanske kommer du hit enkom för baren. Den har blivit ett populärt vattenhål för kulturmedvetna barflugor  och fungerar också som pausservering för Dramatens filialscen i samma hus. Men missa inte restaurangen, som är ett gemytligt franskt brasseri med svenska inslag. Inled med ett glas champagne och små godbitar från charkbrädan innan du går vidare till ankbröstet med sparris och avslutar med en skål kokosbrûlée.

Kommendören

Kommendörsgatan 7

Kommendörens ambition är att servera de rätter som ägarna själva gillar bäst oavsett världsdel eller trender, och i och med detta landar man naturligt i stil- och kulturblandningarnas hemland USA. På menyn finns framför allt amerikansk bistromat som hummertacos, sliders, grillad biff och friterad kyckling. Att säga att stället är populärt är en grov underdrift.

Nybrogatan 38

Nybrogatan 38

Frukost, lunch, middag, eller drinkar – Nybrogatan 38 är öppet från morgon till kväll. Inriktningen kan beskrivas som avslappnad, avskalad och modern. Maten är vällagad och menyn hämtar inspiration från Skandinavien och Medelhavet.

Tössebageriet

Karlavägen 77

På samma adress sedan 1920 – Tössebageriet är känt som ett av Stockholms anrikaste klassiska konditorier. Ta en paus med lunchsmörgås gjord på hembakat bröd i den gemytliga kondisatmosfären eller avnjut en bakelse om du lyckas välja bland de läckra skapelserna. Här finns allt i bakverk och tårtor och semlorna omskrivs årligen som bland de bästa i stan – exempelvis uppfans semelwrappen här.

Daphne’s

Artillerigatan 56

Daphne´s ligger på Östermalm och är en fransk kvarterskrog med spanska influenser. Här är det högt i tak, mörk och mysig inredning och hög ljudnivå. På menyn finns rätter som fransk råbiff, entrecote och biff minute och för den som är sugen på skaldjur serveras även moules frites och sniglar provencale.

Fogelmarck

Karlavägen 74

Det familjeägda bolaget Fogelmarck har sedan start drivits med ambitionen att skapa tidlösa men moderna rum.  I över 40 år har man haft verksamheten på Karlavägen och idag finns här en inspirerande och välkomnande inredningsaffär med ett välavvägt sortiment av möbler, mattor och inredningsdetaljer.

Broms

Karlavägen 76

Sedan Broms slog upp portarna i slutet av sommaren 2013 har det annars väldigt lugna kvarteret invid Karlaplan fått nytt liv. Med den populära blandningen av restaurang, bar, bageri och delikatesshop har Broms lyckats locka boende på hela Östermalm från tidig morgon till sen kväll ända sedan öppningen. Här serveras frukost, lunch och middag och dessutom finns ett stort utbud av mat för avhämtning.

Karla Frukt

Karlavägen 72

Karla Frukt grundades redan 1928 och sedan 60-talet har butiken, som är belägen alldeles intill Karlaplan, lockat boende på Östermalm med sitt rikliga utbud av frukt, konfektyr och choklad. Förutom ett stort sortiment och vänlig service bidrar affären till Östermalms stadsbild med sin klassiska neonskylt som vann tävlingen “Lysande Skylt år 2013” och har prytt butikens entré sedan öppnandet.

Fältöversten

Karlaplan 13

Fältöversten är gallerian som har gett Karlaplansborna nära till allt sedan 1973. I de luftiga lokalerna samsas ett 60-tal butiker och restauranger, däribland den prisbelönta mataffären Sabis. I Fältöversten finns även bokhandel, djuraffär, blomsterhandel, massor av mode och stadsdelens största serviceutbud. Filosofin är att alla ska känna sig hemma, även hunden som är tillåten i hela gallerian.