Katarinakvarteren

Katarinakvarteren kantas av Stadsgårdskajen, reser sig ovanför Slussen och erbjuder Stockholms kanske vackraste utsikt. Från Södra Teaterns terrass kan alla beundra Gamla Stan, Skeppsholmen och resten av den centrala storstadens skönhet. Om man vänder sig mot öster och tar sig inåt upptäcker man sedan ett område fullt av små krogar, butiker och trevliga bostadshus. Ett område som är väldigt mycket Södermalm, men som också har ovanligt lugna delar för att vara just detta.

Katarinakvarteren är uppbyggda runt Morsebacke torg och Katarina kyrka. Två olika sevärdheter och nav som ligger lite bortanför och ovanför det mest hektiska Södermalm. Samtidigt är det alltid gångavstånd till Götgatans mångsidiga shopping och Götgatsbackens intensiva folkliv. På östra Södermalm är det lugnare och lägenheterna ligger ofta i vackra hus från sekelskiftet eller intilliggande decennium. Bor du på Katarinaberget har du en enastående utsikt och promenerar du längs Fjällgatan eller Katarinavägen kan du knappast undgå att du bor och lever i en av världens vackraste huvudstäder.

ACNE JR

Hökens gata 8

Acne JR är ett svenskt leksaksvarumärke med ambition att göra traditionella, ikoniska leksaker på ett modernt sätt. Producerat av designstudion JR-Work-Shop som ligger på Hökens backe. Det är oregelbundna öppettider så alltid bra att titta på webben först.

Omnipollos hatt

Hökens gata 1A

Omnipollo startades 2011 av Karl Grandin och Henok Fentie och är ett så kallat fantombryggeri – grabbarna har inga egna jästankar utan reser istället världen runt och brygger på olika ställen. Eftersom Grandin också är delägare i hipsterpizzerian Pizzahatt föll sig namnvalet naturligt när fantomerna skulle öppna ölkrog. På menyn finns alltid 10 (mer eller mindre excentriska) öl på fat och ett antal surdegspizzor plus lite alkoholfria alternativ, smårätter och snacks.

Wood

Mosebacke Torg 9

I en spännande men välkomnande miljö serveras här en dynamisk meny, präglad av lokalt och hållbart producerad mat och dryck. Ambitionen är att bjuda sina gäster på en upplevelse där alla sinnen involveras och förstärker varandra. Därför har man, förutom vid den vällagade maten, lagt stor omsorg vid inredning och utformning av restaurangen. Här är det aldrig långt mellan gästerna och stämningen är alltid varm.

Greasy Spoon

Tjärhovsgatan 19

På Greasy Spoon serveras frukost och lunch hela dagen, varje dag I veckan. Det lilla frukoststället startades 2014 av två inflyttade britter som hade tröttnat på Stockholms homogena och ofta ganska tråkiga brunchutbud. På Greasy Spoon serveras vällagade, lite mer eleganta frukost- och brunchrätter och konceptet har snabbt blivit populärt bland södermalmsborna. Missa inte deras avokado toast toppad med ett pocherat ägg.

Fotografiska

Stadsgårdshamnen 22

En kort promenad från Slussen ligger Fotografiska som på några få år har blivit ett av Stockholms mest populära museer och en av världens största utställningslokaler för fotografi. Förutom spännande och varierande utställningar erbjuder Fotografiska ett utbud av fotokurser, goda konferensmöjligheter och en välsorterad shop med böcker, fotografier och affisher. Passa på att äta i Fotografiskas restaurang som 2015 belönades med Gulddraken för Stockholms bästa restaurang i mellanklassen.

Hermans

Fjällgatan 23B

Med hänförande utsikt över Djurgården, Gamla Stan och Stockholms inlopp serverar Hermans smakrik och spännande vegetarisk mat. Ägarnas ambition är att skapa mat som överraskar och inspirerar, och med hjälp av ekologiska råvaror och över 60 olika sorters kryddor från lokala odlare världen över, gör man aldrig sina gäster besvikna. På vintern sitter man i en trevlig inglasad veranda och på sommaren kan man njuta av maten i en fantastisk blomstrande trädgård, men oavsett årstid är utsikten fantastisk.

Södra Teatern

Mosebacke Torg 1-3

Södra teatern är Stockholms äldsta öppna teaterscen, men teatermiljön till trots ligger tonvikten idag på musik. Med sju scener och över 500 evenemang per år är Södra teatern idag en av Sveriges mest betydande konsertscener och lockar år efter år både lokala artister och stora internationella stjärnor. I byggnaden ryms även en restaurang och flera populära barer. Missa inte Södrans jazzbrunch som serveras varje lördag och söndag.

Gondolen

Stadsgården 6

Gondolen, som idag är en av Sveriges mest kända restauranger, invigdes redan 1935 av Kung Gustav V. År 1994 tog Erik Lallerstedt över regin av restaurtangen och idag driver hans dotter Anna företaget med ambitionen att förvalta och förnya utan att glömma Gondolens historia. Med krog-Sveriges kanske allra bästa utsikt, en klassisk men nytänkande meny och en alltid lika trevlig personal höjer sig Gondolen idag fortfarande över mängden.

Sjöfartsterrassen

Katarinavägen 26

Högst upp på Sjöfartshotellets tak gömmer sig denna förvånande nog ganska okända bar. På sommarhalvåret bjuds här på milsvid utsikt över Stockholms inlopp, fruktiga drinkar och somrig musik. Gå hit strax innan det börjar skymma och hoppas på en ledig sittplats med utsikt över Gamla Stan och solnedgången.

Södermalm

Metargatan 15

3 rum - 0 kr - 80 m2