Mariatorget

Mariatorget är en mötesplats. I de intilliggande kvarteren möts det gamla och det nya Södermalm – folkligt blandas med det alternativa och det lite mer privata. Runt Mariatorget ligger inte bara några av stans mest spännande krogar och caféer, uppe på Mariaberget finns också en unik miljö och utsikt – ett lugnare område med kulturmärkta hus, kullerstensgator och en oslagbar Stockholmsvy. Oavsett om du bor på livliga Hornsgatan, uppe på det lugnare Mariaberget eller närmare den folkliga Medborgarplatsen så är en sak säker – här bor du mitt på Södermalm med allt vad det innebär.

Mariatorget är lite av ett nöjesdistrikt, vid själva torget eller alldeles i närheten ligger Rivals hotell och bar, Bistro Süds franska kök och Marie Laveaus cocktailbar. Här ligger också kaffebarer som Drop Coffee och Mellqvist sida vid sida med välsorterade second hand-butiker, antikvariat och parkområdet Tantolunden. Vill du hänföras ska du vandra den korta biten upp mot Götgatspuckeln och Mariaberget. Här kan du spana in gallerierna för att sedan upptäcka de smala kullerstensgatorna högst upp på Söders höjder. Torget och kvarteren runt omkring är en blandning av folkligt och alternativt. Små vattenhål som blandas med ett intensivt uteliv.

Bar Hommage

Krukmakargatan 22

Franska bistron Delikatessen, som ligger i en gammal brandstation nära Mariatorget, fick i början av 2015 sällskap av syskonkrogen Bar Hommage; en lite ”mognare” kvartersbar där du serveras pastis och starkvinsdrinkar nästan hela veckan. Här är det även värt att hålla utkik efter aktuella dj:s och happenings.

Judits Second Hand

Hornsgatan 75

Plaggen i en av  Stockholms mest omtalade secondhandbutiker är noga utvalda. Det unika sortiment består av olika vintagefynd från runt om i Europa såväl som vackra plagg av hög kvalité som säljs på kommission. Kändisar som Nina Pers­son kan synas här titt som tätt. Herrbutiken Herr Judit ligger ett par portar bort på samma gata.

Bageri Petrus

Swedenborgsgatan 4D

På centrala Södermalm hittar du inte bara ett av Stockholms bästa bagerier, utan även Sveriges; Bageri Petrus. Med en förkärlek för virveldinkel ser har bageriet ofta en kö ringlandes utanför, tidigt på morgonen, med hungriga stockholmare sugna på dagens nybakade bröd.

Brandstationen

Hornsgatan 64

Brandstationen låg från början i en över 100 år gammal brandstation på Krukmakargatan. För några år sedan flyttade man in i större lokaler på Hornsgatan, och säljs allt från vintagemöbler, antikviteter, växter och andra väl utvalda föremål och inredningsdetaljer som väcker ha-begär. Sedan en tid tillbaka säljs här även smycken, både antika och vintage.

Racamaca

Wollmar Yxkullsgatan 5B

Racamaca är en trevligt trång matbar med mat och dryck inspirerad från södra Europa. Restaurangen, som utgörs av endast 39 kvadratmeter, är oftast full av folk. Men lyckas man tränga sig fram till baren för att beställa ett glas cava och några välgjorda tapas kan man vara säker på att man framför sig har en trevlig kväll med god mat och härlig stämning.

Paradiso

Timmermansgatan 24

Paradiso öppnade i november 2015 men har redan hunnit bli en favorit bland områdets boende. I lokalerna där restaurang Sjögräs tidigare huserade, bara ett stenkast från Mariatorget, bjuder Paradiso sina gäster på en varierande meny, uppbyggd av rena smaker och kvalitativa råvaror. Grunden ligger i den franska matlagningen, men inspirationen kommer från hela världen. Krogen inhyser även en väldigt trevlig bar med bra drinkar, kall öl och god rom.

Hotel Rival

Mariatorget 3

Rival skulle kunna beskrivas som ett litet hotell i stort format. Här finns 99 rum och ett stort utbud av bistro, café, barer och loungemiljöer, men ändå känns hotellet personligt och hemtrevligt. Detta koncept har gjort Rival till ett populärt val bland kräsna affärsresenärer och privatpersoner som söker det lilla extra. Missa inte den nyrenoverade bistron där god mat serveras till en härlig blandning av internationella gäster och spännande söderbor.

Monteliusvägen

Monteliusvägen

Norr om bebyggelsen på Mariabergets höjder breder detta promenadstråk ut sig. Härifrån har man en vidsträckt vy över Riddarfjärden som erbjuder en bra överblick över stora delar av Stockholms innerstad. Promenadstråket invigdes 1998 och löper från Kattgränd i väst till Skolgränd i öst. Längs med vägen finns flera terrasser, parkbänkar och gröna ytor som om sommaren är populära platser för en picknick.

Paradiset

Brännkyrkagatan 62-64

Paradiset är med sina 1600 kvm Sveriges största ekologiska butik. Här finns i stort allt som finns i en vanlig mataffär, men skillnaden är att du här kan vara säker på att ursprunget är naturligt och hållbart – vad du än väljer. På de välsorterade hyllorna finns allt från hudkräm och diskmedel till socker och mjöl, och i diskarna finns noga utvalda råvaror i form av fisk, kött och grönsaker. Missa inte Paradisets foodcourt på övervåningen.

Södermalm

Metargatan 15

3 rum - 0 kr - 80 m2