Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgårdstaden växer just nu fram invid Husarviken södra strand och är ett av Stockholms mest spännande bostadsområden. Området ligger på stadens gamla gasverksområde och den nya bebyggelsen integreras med arkitekten Ferdinand Bobergs K-märkta tegelbyggnader. Dessa ger området karaktär och kommer så småningom att inrymma allt från saluhall till gallerier och hotell. Redan idag finns det gott om service i form av lekplatser, restauranger och caféer. Här har du också nära till kultur, fritidsaktiviteter och vatten. Naturen ramar in kvarteren och goda kommunikationer knyter stadsdelen till resten av Stockholm. Utefter Husarviken finns solbryggor och strandpromenader samt broar över till Norra Djurgårdens naturområde med skogar, motionsspår, värdshus och Stora Skuggans 4H-gård.

Norra Djurgårdsstaden ringas in av Gärdets funkischarm, Värtans båtliv och Frihamnens kontor. Här bor du nära både stad och natur. Arbete och fritid. Stadsdelen har planerats som en så kallad miljöstadsdel där grundläggande riktlinjer är omsorgen om miljö och människors välbefinnande. Det ska vara enkelt att leva bekvämt här och samtidigt ska bebyggelsen belasta miljön så lite som möjligt. Mycket arbete har också lagts på att skapa täta stadskvarter och på att bygga ut service, förskolor och skolor. Precis som området i stort är den nya bebyggelsen full av karaktär och flera nya byggnader har nominerats till Årets Stockholmsbyggnad. Här i Norra Djurgårdsstaden möter klassiska Stockholmskvaliteter framtidsvisionernas stad.

Carl Eldhs Alteljémuseum

Lögebodavägen 10

Skulptören Carl Eldh (1873-1954) var en av Sveriges mest anlitade konstnärer under 1900-talets första hälft. I mer än tre decennier levde och arbetade han i den ateljé som idag är museum. Den ovanliga träbyggnaden rymmer flera hundra verk från Eldhs långa, verksamma liv. I museet finns statyetter från skulptörens studieår i Paris, porträttbyster och skisser samt förlagor till kända verk som Ungdom, Löparna, Titanen och Brantingsmonumentet, allt sparat som när Eldh själv levde där.

Brunnsviksbadet

Brunnsviken

Brunnsviksbadet är ett härligt strandbad med klippor och fyra små gräsytor. Brunnsviken har även en liten fast plattform med utgång till 2 flytbryggor med badstege samt badflotte. Badet är ingränsad med lina och bojar och passar utmärkt för barnfamiljer.

Myrorna Ropsten

Kolargatan 2

En av Stockholms bästa second hand-butiker. Stort, välfyllt och relativt välsorterat. Framförallt är det inte lika välbesökt som de mindre butikerna innanför tullarna så priserna och fyndchanserna är mycket bättre. Ta tunnelbanan till Ropsten. Gå bakåt i tågets riktning och ta uppgång Hjorthagen och sedan mot Artemisgatan.

Stora Skuggans 4H-gård

Stora Skuggans Väg 40

Stora Skuggans 4H-gård ligger belägen i nationalstadsparken på Norra Djurgården, Stockholm. Gården startades upp 1984 och drivs i föreningsregi där styrelsen med medlemmarna fattar alla besluten. Gården har aktiviteter att erbjuda vuxna och barn i alla åldrar. Här finns även en daglig verksamhet för vuxna personer med funktionsnedsättning. På gården finns mestadels svenska lantrasdjur såsom fjällnärako, jämtget, ryafår, åsbohöns och nordsvensk häst, men också kaniner, grisar, islandshästar och katter.

Frescatihallen

Svante Arrhenius väg 4

Frescatihallen är en sporthall ritad av arkitekten Ralph Erskine som invigdes 1983.  Hallen har en yta på totalt på 6 250 kvadratmeter och erbjuder ytor för olika bollspel, badminton, tennis, bordtennis, samt gym, gruppträning mm.Målgruppen är i första hand studenter och anställda vid Stockholms universitet, men verksamheten och lokalerna kan även nyttjas av allmänhet, företag och föreningar.

Naturhistoriska Riksmuseet

Frescativägen 40

Är du nyfiken på universum, jordens och människans utveckling, Sveriges natur och dess mångfald? Stilla då din nyfikenhet bland museets utställningar. Möt nykläckta dinosaurieungar, lyssna till ylande vargar, besök polerna med pingviner och isbjörnar och utforska mineralens mystik. Museet har funnits sen 1700-talet och är Sveriges största. Det inrymmer även Cosmonova, ett planetarium och Sveriges enda kupolformade IMAX-biograf.  Här visas upplevelser från jordens alla hörn, ända ut i yttre rymden, i världens största filmformat!

Bergianska trädgården

Bergianska trädgården 106

Bergianska trädgården är en botanisk trädgård med två innehållsrika växthus. Här finns växter från hela världen, som Medelhavsområdet och tropikerna. Trädgården är naturskönt belägen vid Brunnsvikens strand i norra Stockholm.  Förutom hundratals träd- och buskarter, stora gräsytor med blommande örter finns växtsystematiska kvarter där man ser hur växter är släkt med varandra, växtgeografiska områden såväl som frodiga köksväxtland, örtagård och frukt- och bärträdgård. En plats för kunskapsinhämtning, inspiration och rekreation.

Strandparken vid Husarviken

Husarviken

Strandparken är en nyanlagd park, men har redan blivit en favorit bland stadsdelens invånare. Här kan du promenera längs Husarvikens vatten och vackra miljö, men också ta ett dopp från någon av badbryggorna.

StikkiNikki

Lövängsgatan 6

StikkiNikki är en familjeägd glassbar på Lövängsgatan som serverar Stockholms kanske godaste glass. Glassen är handgjord och tillverkas alltid av naturliga råvaror och ingredienser.