Observatorieområdet

Mellan Norra Bantorget och Odenplan ligger ett område med mycket innerstadskänsla och som alltid har präglats av sina utbildningsinstitutioner och sin storstadspuls. Observatorieområdet hyser flera skolor, många restauranger och allt från små retrobutiker till Gunnar Asplunds världskända stadsbibliotek. Denna del av Norrmalm kan ibland kännas som en liten stad i staden, en plats där du kan hitta det mesta, men där du också har nära till allt det andra.

Observatorieområdet avgränsas av Sveavägen, ett av Stockholms mest välbesökta stråk som kantas av restauranger, service, gym och butiker. Här finns allt från nödvändiga mataffärer till små elektronik-, design- och klädbutiker. Det närmaste rekreationsområdet är Observatorielunden som kröns av sitt 1700-tals observatorium. I närheten hittar du också en av Sveriges främsta och mest internationella skolor, Handelshögskolan. Husen i området är ofta från sekelskiftet med charmen intakt och känslan bevarad. En känsla som spiller över på hela området och alla som bor där.

Supper

Tegnérgatan 37

I en rustik källare i backen upp till Tegnérlunden huserar Supper, en restaurang med fokus på Sydamerikanska smaker. Förutom den fantastiska maten är atmosfären Suppers främsta styrka. Det öppna köket, den stora baren och blandningen av små och stora sällskap skapar en härlig och avslappnad stämning. Under sommaren håller restaurangen på Tegnérgatan stängt och flyttar då under några månader ut under bar himmel på Norra Bantorget. Supper driver idag också populära restauranger i Visby och Åre under säsong.

Restaurang Knut

Upplandsgatan 17

På den rustika restaurangen Knut står smaker från Norrland på menyn. Här kan man njuta av allt vad den norrländska naturen har att erbjuda, från vällagade vilträtter till spännande cocktails med smak av lingon, timjan och rönnbär. Stor omsorg läggs alltid på både valet av råvaror och själva tillagningen, något som man som gäst snabbt känner. Detta har lett till att Knut har blivit det självklara valet för Vasastansbor som längtar efter lite genuin fjällvärme.

Flippin’ Burgers

Observatoriegatan 8

Med ambitionen att skapa enkla men välgjorda och smakrika hamburgare sa Jon Widegren upp sig från sitt jobb och gav sig iväg till USA för att samla kunskap och inspiration till sin egna hamburgerrestaurang. Resultatet blev Flippin’ Burgers som öppnade på Kungsholmen i mars 2012 och blev en omedelbar succé. En så stor succé att man snabbt växte ur lokalerna och flyttade till en större lokal på Observatoriegatan, till alla vasastansbors stora glädje. Missa inte restaurangens milkshakes som görs på glass från Ben & Jerry’s och passar utmärkt till hamburgaren.

Melanders Butik & Brasserie

Dalagatan 9

Precis intill Vasaparken ligger Melanders Butik & Brasserie, som precis som namnet antyder är både en butik och en restaurang. I de trevliga lokalerna serveras både lunch och middag i en härlig brasseriemiljö, samtidigt som man kan komma in bara för att köpa hem något ur den välsorterade delikatessdisken som erbjuder ett härligt sortiment av fisk, skaldjur, ostar, bröd och färdiglagade rätter.

Rolfs kök

Tegnérgatan 41

Med enkelhet och kvalitet som ledord har Rolfs kök blivit en av områdets mest populära och uppskattade restauranger. Trender isidosätts här till förmån för sann matglädje och god stämning, och hit är man lika välkommen för en öl i baren som en trerättersmiddag med goda viner. Tack vare det öppna köket kan man som gäst här se på då maten lagas av kockarna.

Sven-Harrys konstmuseum

Eastmansvägen 10-12

I den spektakulära byggnaden med mässingsfasad, som bland stockholmarna ofta kallas “Guldhuset”, ryms ett av stans mest intressanta konstmuseum. I konsthallen visas varierande utställningar med både samtida och klassisk konst, och på taket av huset ligger kopian av Sven-Harry Karlssons tidigare hem där en av Sveriges största privata samlingar av nordisk konst finns samlad. Utöver museum och konsthall finns här en mycket populär restaurang med utsikt över Vasaparken.