Observatorieområdet

Mellan Norra Bantorget och Odenplan ligger ett område med mycket innerstadskänsla och som alltid har präglats av sina utbildningsinstitutioner och sin storstadspuls. Observatorieområdet hyser flera skolor, många restauranger och allt från små retrobutiker till Gunnar Asplunds världskända stadsbibliotek. Denna del av Norrmalm kan ibland kännas som en liten stad i staden, en plats där du kan hitta det mesta, men där du också har nära till allt det andra.

Observatorieområdet avgränsas av Sveavägen, ett av Stockholms mest välbesökta stråk som kantas av restauranger, service, gym och butiker. Här finns allt från nödvändiga mataffärer till små elektronik-, design- och klädbutiker. Det närmaste rekreationsområdet är Observatorielunden som kröns av sitt 1700-tals observatorium. I närheten hittar du också en av Sveriges främsta och mest internationella skolor, Handelshögskolan. Husen i området är ofta från sekelskiftet med charmen intakt och känslan bevarad. En känsla som spiller över på hela området och alla som bor där.

AQUI Tapas & Bar

Kammakargatan 9
Olja, vitlök, ost och skinka. Calamares, kycklingvingar, gambas och patatas. Öl, vino tinto och sangria. Och servitörer som spexar på spanska och sätter lustiga hattar på gästerna. Ay, caramba. Aqui är fullt av festligt folk och förföriska matdofter. Här är det lätt att pladdra bort en kväll medan tapas av gammal hederlig sort langas fram av den varmhjärtade och skojfriska personalen.

Underbar

Drottninggatn 102

När du besöker restaurangen Underbar förflyttas du till Mellanöstern med spännande mat från Libanon. Inredningen går i en modern tappning med inslag av orientaliska tapeter och föremål.På menyn hittar du flertalet spännande mezerätter och specialiteter från grillen. Beställ en libanesisk rödbetssallad med vitlök och citron, eller en paprikaröra med valnötter och granatäppelsirap. Prova även varma alternativ som minipiroger fyllda med spenat, grillad getost på salladsbädd med grillad tomat, eller lammfiléspett med stark sås.För att säkerställa en extra genuin upplevelse erbjuder Underbar  även drycker från Libanon.

Gast

Rådmansgatan 57
I Matdistriktets gamla lokaler bakom Spökparken ligger Gast, systercaféet till Kaffeverket och Kvarteret. Här i den avskalade men inbjudande miljön sitter arbetande mediefrilansar sida vid sida med helt vanliga fikapausare och njuter av frukost, förmiddagskaffe och snygga gröna luncher.

Grill

Drottninggatan 89

Grill är en fest för sinnena. Mat från fem världsdelar tillreds med fem olika grillmetoder och serveras i åtta separata rum, alla designade i varsitt tema med fulländad konceptuell kitsch. Vad sägs om att äta karré ”African Market” i en träpanelig fjällstuga? Eller Hereford-oxfilé från Skövde vid ett fönsterbord på Orientexpressen? Ett helt lamm snurrar hypnotiskt över öppen flamma mitt i lokalen, och väljer du tonfisk får du grilla den alldeles själv på teppanyakihäll vid bordet. På söndagar dukas det upp till överdådig grillbuffé.

Café Pascal

Norrtullsgatan 4

Café Pascal ligger på ett stilla gatuhörn, bara ett kvarter från livliga Odenplan. Det prisbelönta caféet i Vasastan har inte bara vunnit förståsigpåarnas utan även Stockholmarnas gunst med sitt goda kaffe och matiga smörgåsar. Caféet drivs av  tre syskon som brinner för bra kaffe, bra råvaror och att hantverket ska stå i centrum. Allt som serveras kommer ifrån mikrorosterier, bageriet på Lilla Essingen och det egna köket.

Supper

Tegnérgatan 37

I en rustik källare i backen upp till Tegnérlunden huserar Supper, en restaurang med fokus på Sydamerikanska smaker. Förutom den fantastiska maten är atmosfären Suppers främsta styrka. Det öppna köket, den stora baren och blandningen av små och stora sällskap skapar en härlig och avslappnad stämning. Under sommaren håller restaurangen på Tegnérgatan stängt och flyttar då under några månader ut under bar himmel på Norra Bantorget. Supper driver idag också populära restauranger i Visby och Åre under säsong.

Restaurang Knut

Upplandsgatan 17

På den rustika restaurangen Knut står smaker från Norrland på menyn. Här kan man njuta av allt vad den norrländska naturen har att erbjuda, från vällagade vilträtter till spännande cocktails med smak av lingon, timjan och rönnbär. Stor omsorg läggs alltid på både valet av råvaror och själva tillagningen, något som man som gäst snabbt känner. Detta har lett till att Knut har blivit det självklara valet för Vasastansbor som längtar efter lite genuin fjällvärme.

Flippin’ Burgers

Observatoriegatan 8

Med ambitionen att skapa enkla men välgjorda och smakrika hamburgare sa Jon Widegren upp sig från sitt jobb och gav sig iväg till USA för att samla kunskap och inspiration till sin egna hamburgerrestaurang. Resultatet blev Flippin’ Burgers som öppnade på Kungsholmen i mars 2012 och blev en omedelbar succé. En så stor succé att man snabbt växte ur lokalerna och flyttade till en större lokal på Observatoriegatan, till alla vasastansbors stora glädje. Missa inte restaurangens milkshakes som görs på glass från Ben & Jerry’s och passar utmärkt till hamburgaren.

Rolfs kök

Tegnérgatan 41

Med enkelhet och kvalitet som ledord har Rolfs kök blivit en av områdets mest populära och uppskattade restauranger. Trender isidosätts här till förmån för sann matglädje och god stämning, och hit är man lika välkommen för en öl i baren som en trerättersmiddag med goda viner. Tack vare det öppna köket kan man som gäst här se på då maten lagas av kockarna.