Östermalmstorg

Östermalmstorg är Östermalms hjärta och knutpunkt och här möter röda linjen stadsdelens omvittnade charm. Vid torget ligger den klassiska saluhallen och i alla riktningar sträcker sig gator fulla av restauranger och butiker. Runt och omkring Östermalmstorg bor invånarna mitt i en stor stad med ett internationellt storstadsutbud. Här heter kvarterskrogarna PA&CO, Riche och Teatergrillen. Söndagarna kan spenderas på Dramaten eller på Armémuseum och på kvarterets butiksskyltar står det Gucci, Louis Vuitton och Prada.

I kvarteren runt Stureplan ligger några av Sveriges bästa nattklubbar och restauranger jämte de största modehusens flaggskeppsbutiker. Längre upp och närmare Östermalmstorg domineras gatorna av mindre butiker och av ett intensivt torg- och folkliv. I Östermalmshallen kan du köpa kött, fisk och andra råvarorna till kvällens middag och längs Sibylle- och Kommendörsgatan hittar du många bra antikaffärer. Längs Nybrogatan och Grev Turegatan ligger restauranger och caféer vägg i vägg med små salonger och butiker. Det här området är helt enkelt best of Stockholm och oavsett var du befinner dig behöver du aldrig gå långt för att känna att du bor i en storstad.

Kommendören

Kommendörsgatan 7

Kommendören har sedan man öppnade i hörnet av Brahegatan och Kommendörsgatan snabbt blivit en av stadsdelens mest populära kvarterskrogar. Här drivs man inte av någon särskild trend eller världsdel, utan menyn består av vällagade rätter som kockarna själva brinner för. Missa inte baren som med sin goda atmosfär och spännande drinkmeny är en perfekt plats att starta eller avsluta kvällen i.

El Taco Truck Taqueria

Nybrogatan 57

Omåttligt populära El Taco Truck startade sin succéresa genom att servera vällagade och spännande tacos ur en knallrosa food truck. Efterfrågan på tacos blev så pass stor att man bestämde sig för att öppna en egen restaurang. Valet föll på en liten och avskalad lokal mitt på myllrande Nybrogatan. Under sommaren driver man sedan en tid tillbaka även en taqueria och bar i Humlegårdens sydöstra hörn.

Stockholms Matmarknad

Stureplan 2

Stockholms Matmarknad finner man inne i Sturegallerian, precis intill Sturehof, och denna saluhall i miniformat har snabbt blivit en favorit bland Stockholms allra mest kräsna matkonnässörer. Här säljs mat och hållbart producerade råvaror av hög kvalitet och med ett tydligt ursprung. I de olika diskarna hittar man bröd, fisk, kött, frukt och grönsaker, samt ett brett utbud av tillagad mat och färdiga rätter. I mitten av marknaden ligger matbaren Oktagonen där man med fördel kan ta en paus för ett glas vin eller en enklare maträtt.

Brasserie Bobonne

Storgatan 12

Sedan Brasserie Bobonne öppnade finns Frankrike runt hörnet för alla östermalmare. Eller rättare sagt på Storgatan 12. Här serveras äkta fransk husmanskost i en trevlig och ombonad brasseriemiljö. 20 rätter presenteras varje måndag till lördag på en krittavla och variationen är bred då stora delar av menyn byts ut varannan vecka. Förutom den vällagade maten är den kunniga, vänliga och hjälpsamma personalen Bobonnes främsta styrka. På veckodagarna serverar Bobonne även lunch.

Ingelsta Kalkon

Humlegårdsgatan 13

Sedan 1989 har östermalmarna kunnat handla kvalitetsprodukter från Ingelsta Kalkon bara ett stenkast från Stureplan och Östermalmstorg.  I butiken på Humlegårdsgatan presenterar företaget från Österlen det bästa man har att erbjuda. Här kan man njuta av färska råvaror och noga utvalda delikatesser, såsom nyrökt kalkonbröst och kryddiga korvar. Dessutom erbjuder man också färdiglagade rätter framtagna av Ingelstas egna kockar.

Asplund

Sibyllegatan 31

I butiken precis intill Östermalmstorg presenteras inredningsdetaljer, möbler och mattor från en rad välrenommerade leverantörer och tillverkare i en inspirerande miljö. Asplund, som grundades 1990, erbjuder idag också en bred kollektion av egentillverkade och tidlösa produkter, som genomsyras av hög kvalitet och rena linjer med ett skandinaviskt uttryck. Dessutom tillverkar Asplund kök som håller samma kvalitet och formspråk som deras övriga produkter. I butiken på Sibyllegatan kan man även komma i kontakt med Asplunds inredare som kan hjälpa till med allt från enkla råd och tips till kompletta inredningslösningar.

Brasserie Godot

Grev Turegatan 36

På Brasserie Godot förenas den franska brasserietraditionen med modern matlagning. På menyn finner man klassiker som moules marinières, steak frites och ett bra utbud av skaldjur.  Höga krav ställs på råvarorna vilket gör att menyn varieras efter tillgång och säsong. Intill matsalen ligger en mycket populär bar som förutom välblandade cocktails även serverar smårätter och middagsalternativ.

 

Trattoria Montanari

Grev Turegatan 56

Precis intill Karlavägen, i en trång men charmig lokal, ligger en av Östermalms trevligaste italienare. Restaurangen drivs av barnen till Paolo Montanari som grundade Capri, en av stans äldsta men numera nedlagda italienska restauranger. Familjetraditionen förs dock vidare med stolthet och resultatet är en genuin och stimmig kvarterkrog med en blandad publik och god stämning. Missa inte ost- och charkuteritallriken med hemmagjord rödlöksmarmelad.

Nybrogatan 38

Nybrogatan 38

Denna restaurang har i stort sett varit fullsatt ända sedan den öppnade för några år sedan. Med vällagad mat, bra priser och en välkomnande interiör har Nybrogatan 38 blivit Östermalms kanske populäraste kvarterkrog. Det är ofta svårt att få bord, men desto större chans är det att få ett par platser i baren, där man både kan beställa från matmenyn samt njuta av riktigt bra cocktails. Nybrogatan 38 serverar frukost, lunch och middag, samt en välbesökt brunch på helgerna.

Svenskt Tenn

Strandvägen 5

Svenskt Tenn startade sin verksamhet 1924 och tre år senare flyttade man in på Strandvägen 5, en adress som sedan dess varit synonym med svenskt hantverk, färgstarka mönster och en personlig inredningsstil som grundaren Estrid Ericsson tillsammans med Josef Frank skapade. Idag är butiken full av design-intresserade turister, presentletande stockholmare och välbärgade östermalmsbor i inredningstagen.

Androuet

Nybrogatan 6

Långt ner på Nybrogatan ligger denna lilla ostbutik som erbjuder ett hundratal gårdsproducerade och hantverksmässigt framställda ostar från Frankrikes alla regioner. Den kunniga personalen tipsar gärna om vilka ostar som är bäst för säsongen och här finns också ett stort utbud av osttillbehör och andra mejerivaror, så som gårdsproducerat smör, yoghurt och grädde.

Ica Esplanad

Karlavägen 56

Efter en nyligen genomförd totalrenovering storsatsar nu Ica Esplanad, som är inhyst i lokalerna till en gammal biograf, på att bli Östermalms bästa matbutik. Med en gedigen chark, fisk och delikatessdisk, ett stort utbud av ekologiska varor samt både trevlig och kunnig personal, anser många närboende att butiken redan nått sitt mål.

Herr Judit

Sibyllegatan 29

I samband med att intresset för second hand och vintagemode spred sig från Södermalm och ut över resten av Stockholm, öppnade södermalmsbaserade Herr Judit en mindre butik även på Östermalm. I butiken på Sibyllegatan säljs herrkläder med fokus på kvalitet och märkeskläder. Utbudet är en blandning av plagg som säljs på kommision av privatpersoner och noga utvalda kläder som köpts in under inköpsresor världen över.

Bäckmans Skoservice

Nybrogatan 23

Bäckmans skoservice grundades redan 1922 och här jobbar flera av landets mest erfarna och kunniga skomakare. I den nya lokalen, som bara ligger ett stenkast högre upp på Nybrogatan än den förra, utförs inte bara skoreparationer, utan här finns även ett ordentligt utbud av kvalitetsskor, galoscher, skoblock och övriga skotillbehör.