Sibirien

Sibirien är ett paradis för den som söker lugnet mitt i staden. Området domineras av Vanadislundens gröna promenadstråk och det nyrenoverade utomhusbadet. Området ringas in av stora Stockholmsgator som Sveavägen och Birger Jarlsgatan och mellan dessa sträcker sig lugna och omtyckta tvärgator som Surbrunnsgatan och Tulegatan. Här bor du i den ena kanten av centrala Stockholm, lite på din egen kant – ett läge som betyder att du har nära till det mesta, men där du också kan få vara i fred.

Området har sedan det uppfördes kallats för Sibirien. När många av husen byggdes i slutet av 1800-talet ansågs området nämligen ligga långt från staden och en flytt var att likställa med en förvisning. Idag är mycket annorlunda. Sibirien är en omisskännelig del av centrala Stockholm och Vasastan, ett omtyckt område med fina hus och lägenheter. Samtidigt har gamla nödbostäder bevarats och husen har mycket ursprunglig karaktär kvar. Allt är dock inte bara lugn och ro. Gator som Sveavägen och Surbrunnsgatan är kända för att vara lite mer händelserika och här kan du bland annat besöka komediklubben Norra brunn och det intakta femtiotalscaféet Valand.

Agrikultur

Roslagsgatan 43

Längst ner på Roslagsgatan ligger Agrikultur, den hyllade ekologiska restaurangen med stort fokus på råvaror från växtriket. Lokalen, som tidigare inhyste den populära restaurangen Chez Betty, erbjuder rum för 24 matgäster och är både intim och opretentiöst trivsam. Här serveras en fast meny av hög kvalitet som varieras dagligen, självklart alltid anpassad efter säsongens utbud.

Low & Slow Smokehouse

Luntmakargatan 98

Low and Slow kallar sig Stockholms första genuina “Smokehouse”. Här gör man BBQ på gammaldags sätt, med låg temperatur och lång tillagningstid med rök från eldad ved. Resultatet är fantastiskt smakrika rätter och kött som verkligen smälter i munnen. Missa inte att spara lite plats till den lilla dessertmenyn som innehåller några riktigt amerikanska efterrätter.

Babette

Roslagsgatan 6

Babette öppnade sin verksamhet i en gammal pizzeria, precis intill Odengatan, i början av 2015. Grundkonceptet i den lilla lokalen är att servera välgjorda pizzor, snacks och ett fåtal varmrätter, kombinerade med väl utvalda viner som varieras varje dag. Lokalen är liten med endast 20 sittplatser och några platser i baren, men lyckas man få en plats gör stämningen och den goda maten en aldrig besviken.

Bar Nombre

Odengatan 36

På Bar Nombre satsar man, som namnet antyder, på spanska viner och modern mat med spanska influenser. Hit kan man komma för att njuta av den välkomponerade menyn, äta lite goda charkprodukter eller bara ta ett glas vin i baren. Både matmenyn och vinlistan förnyas och förbättras ständigt, så detta är ett ställe man med fördel besöker ofta.

M.O.A.S

Roslagsgatan 6

Kebab är för de flesta enkel och slarvigt tillagad gatumat, men på MOAS har man tagit ett nytt grepp om kebaben för att ge rätten den upprättelse den förtjänar. Här tillagas kebaben från grunden, utan genvägar och hemligheter. Gjord på välkryddat, nygrillat och nyskuret kött av hög kvalitet, fräscha grönsaker och nybakat bröd är detta den perfekta kebaben.

Le Nom

Roslagsgatan 6

På Le nom är stämningen och kulturen en lika stor del av upplevelsen som maten. Restaurangen håller öppet måndag till lördag och oavsett vilken dag man kommer är man garanterad en avslappnad atmosfär, hög service och vällagad mat. Maten är komponerad av restaurangens kock Andreas Johansson och är lika god som den är oklassisk och spännande.

Brasserie Balzac

Odengatan 26

Balzacs imponerande lokal på Odengatan rymmer över 100 matgäster och är smart belägen på ett läge som lockar gäster från både Östermalm och Vasastan. Interiören som består av en matsal och en väl tilltagen bar andas Paris med vackra mosaikgolv, mörka träslag, stora marmorbänkar och patinerade speglar. På menyn finns franska klassiker med influenser från hela världen.

Svartengrens

Tulegatan 24

Inrymt i ett gammalt apotek har Svartengrens sedan 2011 varit den självklara destinationen för Vasastans alla köttälskare. Här serveras endast svenska råvaror och kött från Stockholms skärgård som har producerats på ett ansvarsfullt sätt. Menyn varieras beroende på säsong och vad leverantörerna har att tillgå, så det finns alltid någon ny rätt att prova. Missa inte heller att ta en cocktail i baren före eller efter middagen, här finns många spännande drinkar med oväntade smaker och ingredienser.

Storstad

Odengatan 41

Genom att kombinera ett ambitiöst kök med stämningen av en genuin kvarterskrog, har Storstad varit ständigt populär sedan öppningen 1999. Här serveras vällagad svensk mat med franska influenser, och i matsalen och den stora baren samlas varje kväll en härlig blandning av gäster. För de flesta närboende är Storstad idag den självklara mötesplatsen för lunch, middag eller cocktails.