SoFo

SoFo började som en ordlek med syftning på South of Folkungagatan. Idag har området växt och namnet gått från att vara en slogan till att bli en vedertagen benämning på några av Stockholms mest trendkänsliga gator och kvarter. Namnet är en anspelning på trendiga SoHo på Manhattan och beskriver en levande stadsdel med en ung, nyfiken befolkning. Ett område där gatorna söder om Folkungagatan är hem åt eftertraktade bostadskvarter, mysiga barer, hippa restauranger och många mode- och designbutiker.

Nytorget är områdets mittpunkt och runt omkring torget öppnar ständigt nya butiker, restauranger och caféer. Mellan Folkungagatan och Ringvägen ligger gata efter gata med små barer, skandinaviskt mode och möbelbutiker. Hit åker turister för att uppleva det alternativa Stockholm och här bor du om du vill uppleva det senaste utbudet och trenderna. Samtidigt är SoFo ett område fullt av kontraster. Du kan äta middag på omåttligt populära Urban Deli för att sedan, likt Per Anders Fogelström, vandra upp vid Sofia Kyrka eller längs Kvastmakarbacken och där uppleva ett Stockholm som både är sällsynt vackert och överraskande småskaligt.

Bladverket

Nytorgsgatan 23A

Bladverket är enligt många södermalmsbor stadsdelens bästa blomsteraffär. Oavsett om man köper krukväxter, snittblommor eller något av butikens skickligt utförda binderier eller kransar kan man vara säker på att man får vackra blommor med kvalitet.

Bacaro

Katarina Bangata 66

Bacaro på Katarina Bangata har lyckats få till en helhetskänsla som få kvarterskrogar verkligen lyckas med. Här erbjuds god mat med rena smaker, noga utvalda viner, utmärkande bra service och en hemtrevlig stämning, allt i en snygg lokal som andas lika mycket New York som Södermalm. Ett plus utöver detta är att man fokuserar på närproducerat och ekologiskt. Är restaurangen full finns det ofta plats i baren där man bland annat kan prova deras välkomponerade ost och charkuterietallrik.

Bleck

Katarina Bangata 68

På nyöppnade Bleck serveras god mat, kalla drycker och inte minst en väldigt bra stämning. Menyn är kort men genomtänkt och personalen alltid välkomnande. Med sitt läge i Lilla Blecktornsparken är restaurang Bleck allra bäst på sommaren med ett glas rosé i handen.

Indio Kitchen

Kocksgatan 52

När ett stort antal Japaner immigrerade till Peru på slutet av 1800-talet, började de tillaga peruanska råvaror enligt japanska recept och traditioner. Den japanskperuanska crossovern kallas Nikkei och runtom i världen finns idag många Nikkei -restauranger. Indio är dock Sveriges första. I en diskret lokal presenterar man här de friska, syrliga och salta smakerna för stockholmarna. F örvänta dig fantastiska råvaror, överraskande smaker och trevligt bemötande.

Bistro Bon

Renstiernas gata 30

Med en franskinspirerad meny, kaklade väggar och levande ljus är Bistro Bon en avslappnad och populär kvarterskrog. Här serveras klassiker som sniglar, tonfisk Niçoise, flankstek Café de Paris och crème brûlée. Vinlistan är väl utvald och servicen alltid kvick och vänlig. På helgerna serverar man brunch.

Urban Deli

Nytorget 4

På Nytorget, i lokalerna där ett postkontor tidigare huserade, ligger Urban Deli sedan 2009. Konceptet bygger på en spännande blandning av restaurang, mataffär och saluhall. Här kan man äta frukost, lunch och middag samt inhandla ostar, färsk fisk, grönsaker och blommor i en välkomnande och inspirerande miljö. Dessutom finns alltid ett brett utbud av färdigmat både till lunch och middag. Idag finns Urban Deli även i Sickla och på Sveavägen 44.

Pom & Flora

Bondegatan 64

I ett hörn lite avsides på Bondegatan ligger sedan några år tillbaka det ombonade matcafét Pom & Flora. Här flockas ett medvetet klientel och enligt många söderbor serveras här stans bästa frukostpaket, generösa sallader och nybakade kakor. Missa inte de hembakade sconesen.

Greasy Spoon

Tjärhovsgatan 19

På Greasy Spoon serveras frukost och lunch hela dagen, varje dag I veckan. Det lilla frukoststället startades 2014 av två inflyttade britter som hade tröttnat på Stockholms homogena och ofta ganska tråkiga brunchutbud. På Greasy Spoon serveras vällagade, lite mer eleganta frukost- och brunchrätter och konceptet har snabbt blivit populärt bland södermalmsborna. Missa inte deras avokado toast toppad med ett pocherat ägg.

Pärlans konfektyr

Nytorgsgatan 38

På några år har Pärlans konfektyr blivit det självklara valet för alla som älskar handkokta kolor av högsta kvalitet. Kolorna som kokas på socker, ekologisk grädde och äkta smör, varieras efter säsong och det finns alltid ett tjugotal smaker i butiken. Frånsett kolorna är själva butiken värd ett besök i sig. Här har man inspirerats av 30-talet, vilket tydligt märks på lokalens inredning och personalens vackra klädsel, och i högtalarna spelas alltid jazz. Missa inte heller den hemmagjorda kolasåsen!

Nook

Åsögatan 176

På Nook har man ambitionen att bjuda på gastronomiska upplevelser till budgetpriser. Och att döma av krogens goda recensioner och stora populäritet har man verkligen lyckats. Här ligger fokus på ett modernt nordiskt kök med råvaror i säsong och subtila influenser från Asien. Med kaklade väggar och udda stolar är lokalen charmigt enkel och både nivån på service och stämning är alltid hög.

La Vecchia Signora

Åsögatan 163

Trots att La Vecchia Signora bara har legat fem år på denna adress sitter hemtrevnaden och den genuina stämningen verkligen i väggarna. Tack vare atmosfären och den stabila och höga kvaliteten som maten alltid håller har denna restaurang snabbt blivit en av Stockholms allra bästa italienska restaurang. Hit går den som uppskattar genuin italiensk mat i en klassisk och tidlös miljö.

Gildas rum

Skånegatan 79

I en inbjudande lokal precis intill Nytorget huserar detta mysiga café som serverar både frukost och lunch. Inredningen är vimsig, salladerna matiga och juicerna färskpressade. De flesta kommer hit för den hemtrevliga stämningen och faktumet att hundar alltid är lika välkomna. På sommaren är den soliga uteserveringen nästan alltid fullsat

Koh Phangan

Skånegatan 57

Nu är det drygt 20 år sedan Koh Phangan öppnade på Södermalm med ambitionen att servera sina middagsgäster en liten resa till paradiset. På den tiden fanns varken thailändska grönsaker, örter, kryddor eller öl i Sverige, men tack vare goda relationer med thailändska exportörer har Koh Phangan ända sedan start hållit högsta klass på sina råvaror och rätter. För ett par år sedan öppnade man ytterligare en restaurang, denna gång på Östermalm, och dessutom bedriver man en resebyrå specialiserad på resor till Thailand.

Blue Light Yokohama

Åsögatan 170

Högt upp på Åsögatan, med en blygsam entré, döljer sig en riktig japansk matskatt. Lokalen är anspråkslös och konceptet är enkelt, här bygger man sin egen måltid av japanska smårätter. Men trots den avslappnade atmosfären är rätterna både eleganta, fantastiskt smaksatta och otroligt goda. Den trevliga personalen är ytterligare en anledning till att man gärna återkommer.