Sydvästra Kungsholmen

Sydvästra Kungsholmen är öns kanske mest natursköna område. Från Fredhälls klippor blickar du ut över hela södra Stockholm och i närheten ligger välbesökta Rålambshovsparken. Klipporna är mycket populära badställen på sommaren och uppe på branten står husen som ovanligt fina exempel på funktionalism. En annan del av området är tidningskvarteren i Marieberg med gångavstånd till vattnet, Essingeöarna och Södermalm. Oavsett adress så är detta en lite lugnare del av Kungsholmen, ett område med omedelbar närhet till naturen och vattnet.

Sydvästra Kungsholmen består dels av Fredhäll med utsikten och funkishusen och dels av Marieberg där DN-skapan reser sig som ett av Stockholms högsta hus och där reklamtexten DN/Expressen välkomnar bilisterna på Essingeleden. Från Västerbroplan promenerar du antingen över bron och bort till restaurangerna och barerna i Hornstull eller ner mot Rålambshovsparken där du kan grilla, sola och leka med barnen. En annan granne är Långholmen. En gammal fängelseö som idag hyser ett hotell, några av stans bästa badplatser och flera småbåtshamnar. Sydvästra Kungsholmen är som gjort för den som älskar naturen, men som samtidigt hellre bor i staden än på landet.

Café Bullen

Thorildsplan 9

Bullen är ett intimt och mysigt café på Thorildsplan. Hembakade chokladtårtor, kanelbullar och kakor står alltid uppradade liksom lättare luncher i form av focaccia, frallor, baguetter, soppor och mycket annat gott.

Smedsuddsbadet

Smedsuddsvägen

Strandbadplats vid Rålambshovsparken som är populär bland barnfamiljer. Strand, brygga och stor gräsmatta. Bekvämligheter som duschar, toaletter och café.

Fredhällsbadet

Kungsholms Strandstig 602

I Fredhäll på Kungsholmen finns det officiella Fredhällsbadet där man har låtit bygga upp bryggor, trädäck och kafé runt klippkanten. Men det bästa med Fredhäll är att det går minst lika bra att bada från någon av alla härliga klippor precis intill. Trots att det alltid är mycket folk på soliga dagar finns det alltid någon ledig klippa.

Boulebar Rålis

Smedsuddsvägen 2

Boulebar är drömmen om den där kvällen i en park någonstans kring Marseilles ruffa bakgator. Där folk är sig själva och umgås: över ett glas pastis, över generationer, över en middag och naturligtvis över ett parti boule. Det finns i nuläget 8 olika Boulebar runt om i Sverige. I Rålambshovsparken är baren och banorna öppna på sommaren och ett älskat och välbesökt vattenhål där fransk mat och dryck samsas med välkrattade boulebanor och härlig gemenskap.

Rålambshovsparken

Rålambshovsparken

Rålambshovparken är Stockholms kanske populäraste aktivitetspark. Hit kommer folk i alla åldrar för att spela fotboll, boule, beachvolleyboll, brännboll eller delta i ett gympapass, men också för att sola och bada sommartid. Här finns både restaurang och caféer, och ibland arrangeras även evenemang som konserter och teatrar i parken. Intill finns vackra promenadstråk längs Norr Mälarstrand och tar man Västerbron över Riddarfjärden når man Södermalm på några minuter.

Solstugan

Snoilskyvägen 37

Beläget uppe bland trätopparna på Fredhälls klippor med en strålande utsikt över Mälaren och staden, är Solstugan det självklara valet för många Kungsholmsbor under sommarhalvåret. På de stora terrasserna finns plats för många. Här njuter man av en middag i solen eller en drink sent på kvällen då tempot höjs med livemusik och Dj’s. Solstugan håller öppet från april varje år och stänger igen när höstkylan gör entré.

Kungsholms Strandstig

Längs med vattnet på Kungsholmens västra strandlinje går en stig vid detta namn. Sommartid myllrar här av stockholmare som solar på klipporna, badar från bryggorna, spelar boule på bouleplanerna eller motionerar längs gångvägen. Även på vintern är området populärt bland motionärer som åker skridskor och skidor på isen eller promenerar på stigarna. Fortsätter man stigen norrut under Tranbergsbron kommer man till Kristineberg, och en liten bit österut når man populära Fredhällsparken.