Nyproduktion

För dig som vill ha något helt nytt

Känslan av något helt nytt, orört och oförstört. Föreställ dig en bostad som är anpassad efter dina behov och som inte kompromissar mellan funktion och design. Våra bostäder håller alltid hög klass på material, praktisk utformning och omsorgsfullt utvalda detaljer - allt som förhöjer känslan av ett hem.

Nyproduktionsresan

Att köpa en nyproducerad bostad innefattas ofta av en hel del steg som kan variera från projekt till projekt beroende på olika faktorer. Det som påverkar är både vilken säljstrategi som är gällande och vilka grundläggande, juridiska förutsättningar som finns i projektet i tid vid säljstart. Här förklarar vi de huvudsakliga steg som är vanligt förekommande på vägen mot ditt nya hem.

1

Anmäl ditt intresse

Anmäl ditt intresse

Din nyproduktionsresa startar med en intresseanmälan för det aktuella projektet. Ofta görs detta direkt via projektets hemsida. Din anmälan garanterar dig löpande information om status i projektet och hur var och när säljstarten kommer att hållas. Intresseanmälan kan även i vissa fall fungera som ditt framtida ködatum som sedan bli aktuellt när projektet säljstartas. Så – vänta inte utan se till att registrera ditt intresse så fort som möjligt.

2

Säljstart VIP

Säljstart VIP

I många fall väljer bostadsutvecklarna att först erbjuda sina bostäder till de kunder som anmält sig till intresseregistret. Vi det här tillfället presenteras säljmaterialet exklusivt för den utvalda gruppen och hanteringen av VIP säljstarta kan ske både fysiskt och digitalt. Säljmaterial så som planritningar, illustrationer och materialbeskrivning presenteras. Du har man som vip medlem möjlighet att lämna in köpanmälan för den/de bostäder man tycker är intressanta. Den som lämnat in en köpanmälan kontaktas därefter i turordning, ofta utifrån sitt ködatum, med en förfrågan om man vill fullfölja köpet. Därefter bokas kontraksskrivning.

3

Öppen säljstart

Öppen säljstart

Den öppna säljstarten kan se olika ut. Har den föranletts av en VIP försäljning är det kvarvarande utbudet av bostäder som nu presenteras för allmänheten. I detta fall hanteras intresset vanligtvis enligt principen ”först till kvarn” och det gäller att aktivt visa sitt intresse för bostaden, likt som på andrahandsmarknaden. Det är vanligtvis bindande avtal som hanteras i detta skede så lånelöfte från sin bank är något man skall ha ordnat.

4

Teckna bokningsavtal/förhandsavtal

Teckna bokningsavtal/förhandsavtal

När du erbjuds en bostad och tackar ja, är det dags att teckna ett bokningsavtal alternativt ett förhandsavtal. Innan dess bör du ha gått igenom din ekonomi samt varit i kontakt med banken och fått bekräftelse på lånelöfte. Om projektet är ute väldig tidigt i processen är det oftast aktuellt att till en början skriva bokningsavtal. Ett bokningsavtal skall mer ses som ett reservationsavtal till dess att bostadsrättsföreningen är bildad och tillstånd finns från boverket att kunna teckna bindande avtal. Ett bokningsavtal är inte juridiskt bindande och möjlighet finns att ändra sig innan bindande förhandsavtal erbjuds. Dock tar bostadsutvecklaren oftast ut en administrationsavgift i det fall du ångrar ditt köp. Både till bokningsavtalet och det bindande förhandsavtalet hör vanligtvis en handpenning.

5

Dags att planera för försäljning av din nuvarande bostad

Dags att planera för försäljning av din nuvarande bostad

Om din nuvarande bostad är en bostadsrätt, villa eller fritidshus är det nu dags att fundera på försäljningen. Vi kan hjälpa dig med en värdering, att lägga upp en plan som synkar med inflyttningen i nya bostaden och naturligtvis med själva försäljningen.

6

Upplåtelseavtal

Upplåtelseavtal

Cirka 3-9 månader innan inflyttning är det dags att teckna upplåtelseavtal. I vissa projekt ska nu även ytterligare delbetalning ske. Upplåtelseavtalet kan tecknas först när bostadsrättsföreningen fått tillstånd från Bolagsverket att upplåta bostäderna. För att detta ska ske skäll särskilda kriterier vara uppfyllda varpå att föreningen bland annat har tecknat försäkring för att upphämta ett förskott från dig som kund.

7

Byggplatsvisning

Byggplatsvisning

Under byggtiden ordnar vi tillfällen då du får besöka arbetsplatsen och se bostaden växa fram.

8

Besiktning av bostaden

Besiktning av bostaden

Några veckor före tillträdet besiktigas din bostad med byggherren som part. Oftast blir du inbjuden till att delta vid detta tillfälle för att se att bostaden är rätt utrustad.

9

Inflyttning

Inflyttning

När väl den stora dagen har kommit erhåller du äntligen nycklarna till din nya, fina bostad. Då det brukar vara många som flyttar in samtidigt, fördelas i vissa fall inflyttningstider i förväg för gransämjans skull.

10

Vi håller kontakten

Vi håller kontakten

Du är alltid välkommen att kontakta oss även efter att du har flyttat in. Kanske vill du ha hjälp med dokumentation eller att följa upp ett ärende med byggföretaget. Kanske kan du efter ett tag behöva se över din värdering till banken, vi bistår då med en skriftlig bankvärdering för sig att använda.

För bostadsutvecklare

@alexanderwhitesthlm

Ett av Sveriges ledande mäklarkonto på Instagram